Lelystad Airport

Logo Diamant blauw GROOT
27 mei 2016

Uitbreiding Lelystad Airport biedt volop economische kansen voor de Noord-Veluwe

Vergelijkbare luchthavens
Bouke Veldman legt een link met vergelijkbare luchthavens in Nederland, Groot-Brittannië en Zweden. “In een cirkel groter dan dertig kilometer is rond Eindhoven veel werkgelegenheid ontstaan dankzij het vliegveld. Luton is de gateway geworden naar het midden van Groot-Brittannië. Overheden en bedrijven rond luchthaven Gatwick hebben de luchthaven prominent ingezet voor regiomarketing en acquisitie. Dat heeft een behoorlijke toename opgeleverd van de vestiging van internationale bedrijvigheid en toename in internationale handel. Ook Nyköping in Zweden, honderd kilometer ten zuiden van Stockholm, heeft zich met het vliegveld en slimme citybranding op de kaart weten te zetten en een enorme groei doorgemaakt. Dat zegt alles over de kansen voor de regio’s in de nabijheid van Lelystad Airport. Het is logisch dat de verbindingen daar naartoe essentieel zijn.”

Bereikbaarheid
Aan die verbindingen schort het nog. Een busverbinding van de Noord-Veluwe naar Lelystad Airport is niet optimaal. We moeten met ambitie ver vooruit kijken. Waarom geen lightrail verbinding. En mogelijk gaat een substantieel deel van de mensen met de trein vanuit Harderwijk naar het vliegveld in Flevoland. Hierdoor komt Harderwijk dichter bij de norm voor een Intercitystop maken tussen Zwolle en Amersfoort.

Arbeidsmoraal en innovatiekracht
Hoe dan ook, blijkt uit de reacties tijdens de bijeenkomst, gaat van de uitbreiding van Lelystad Airport een stimulans uit naar de versterking van de positie van de Noord-Veluwe. Kansen voor bestaande bedrijven en ook aantrekkelijker als  vestigingsgebied voor nieuwe bedrijvigheid met als mogelijk speerpunt de innovatieve maakindustrie. Het gaat erom dat we de kansen verzilveren. We moeten duidelijk de positieve arbeidsmoraal en de innovatieve ondernemerskracht uitdragen. De Noord-Veluwe heeft veel potenties vanwege de ligging en de mensen. Met de ontwikkelingen van de luchthaven in Flevoland kunnen we ons verder profileren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerrit Marskamp (0341 - 47 44 36) of gmarskamp@regionoordveluwe.nl. Klik hier voor het programma van 9 juni 2016 en het Stratagem-rapport.
  

460