Eén van de bewoners van het Innovatiehuis is RCT Gelderland.

Het eerste jaarschrift van RCT Gelderland is uit. In deze publicatie blikken de Regionale Centrale voor Technologie terug op 2016. In dat jaar hebben ze een kleine 900 bedrijven gezien, waarvan het overgrote deel in de maakindustrie, en zijn er mede door toedoen van de stichting een kleine 300 bedrijven met elkaar of met andere organisaties gaan samenwerken, met als doel tot innovaties te komen.

In het eerste jaarschrift wordt, naast de al genoemde feiten en cijfers, uitgebreid stilgestaan bij enkele resultaten van het makelen en schakelen. Dat levert mooie voorbeelden op, zoals de ontwikkeling van de boorrobot. Twee bedrijven bijna tegenover elkaar gelegen in Elst. De een is gespecialiseerd in de inrichting van winkelpanden, de ander is een machinebouwer. Ze kennen elkaar niet, totdat de innovatiemakelaar ze met elkaar in contact brengt. Inmiddels werken ze samen aan de ontwikkeling van een boorrobot die de inrichting van nieuwe winkelvestigingen aanzienlijk moet gaan versnellen; de robot boort straks duizenden gaten automatisch. Het is een voorbeeld van innovatie, waarvan er in het jaarschrift meer te vinden zijn. Het jaarschrift heeft als titel meegekregen: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”, omdat in 2016 het thema makelen en schakelen is - een hoofdactiviteit van de innovatiemakelaars.

De Stichting RCT Gelderland wordt ‘gefund’ door de provincie Gelderland en gerund door ondernemers. Het bestuur bestaat uit ondernemers die gevestigd zijn in alle Gelderse regio’s. Zij hebben zeven innovatiemakelaars aangesteld en die gedetacheerd in alle regio’s. Zodoende zijn innovatiemakelaars actief in Rivierenland, maar ook in de Achterhoek, Arnhem, Nijmegen, de Vallei, Veluwe en Stedendriehoek. De makelaars bezoeken bedrijven, makelen en schakelen tussen bedrijven, verbinden bedrijven met kennisinstellingen en andere organisaties, denken mee over financiering en bevorderen de netwerkvorming tussen bedrijven. Deze activiteiten dienen één doel: de ondersteuning van de Gelderse maakindustrie bij de overgang naar slimmer en duurzamer produceren. RCT Gelderland is op 1 januari 2016 van start gegaan, zal in ieder geval tot 2020 actief zijn en bouwt voort op de regionale centra voor technologie die daarvoor in de Gelderse regio’s opereerden. Deze regionale centra werkten volgens het principe ‘voor en door ondernemers’, wat ook geldt voor RCT Gelderland.

Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden met informatie die relevant is voor mij als ondernemer.
De Diamant van Midden Nederland

Met behoud van eigenheid, schitteren als collectief.

Hiermee schrijf ik me voor de nieuwsberichten van De Diamant van Midden-Nederland.

491