Agenda / regiokalender

.

Kracht van Oost NL
  Harderwijk 7 december 2020 vanaf 15:00 uur

  7 december: Bijeenkomst Kracht van OOST 2.0

  Geïnteresseerd hoe de Noord-Veluwe er sociaaleconomisch voor staat en welke kansen er liggen? Op maandag 7 december is er een tweede bijeenkomst over het rapport Kracht van OOST 2.0.  


  Voor wie:

  Iedereen die bestuurlijk en/of beleidsmatig betrokken is op de Noord-Veluwe

  Wanneer:

  Maandag 7 december van 15:00 uur tot uiterlijk 17:00 uur

  Waar:

  Rookoven, Nijverheidsweg 4, 8071 DH Nunspeet. 

  Aanmelden:

  Via onderstaand formulier.
   


  Toelichting

  Wat zijn de sterke en zwakke punten van regio’s in Oost-Nederland?

  Die vraag stond centraal in het grootschalige Kracht van Oost onderzoek in 2016. Dit jaar krijgt het onderzoek, waartoe de provincies Overijssel en Gelderland opdracht hebben gegeven, een vervolg. Vanuit Economic Board Noord-Veluwe is input geleverd voor de onderzoeksvragen.

  Onderzoek 2020

  Nog meer dan de vorige keer is het de opzet om niet alleen de situatie in beeld te brengen, maar ook de achterliggende mechanismen te achterhalen en begrijpen. Het onderzoek kijkt naar de robuustheid van de economie op de lange termijn. Dat vooruitkijken gebeurt deels op basis van terugkijken. Dit jaar laat echter als nooit tevoren zien dat situaties snel kunnen wijzigen. Het eerste onderzoek was deels gebaseerd op gegevens uit de recessie ten gevolge van de bankencrisis. Nu kunnen we niet om de actualiteiten van Covid-19 heen. 

  Onderzoek 2016

  In 2016 onderzochten zes gezaghebbende wetenschappers van Nederlandse universiteiten de concurrentiepositie van Oost Nederland. Zij combineerden economische geografie, bestuurskundige kennis en de identiteit van de gebieden. De resultaten van Kracht van Oost 1.0 zijn belangrijk geweest voor de herkenning van de Noord-Veluwe als krachtige (‘hidden champion’) regio. Uit het onderzoek bleek dat naast ligging de diversiteit, wendbaarheid en het slim toepassen belangrijke sterke punten waren van de Noord-Veluwe.

  De provincies Gelderland en Overijssel zijn de opdrachtgevers voor het onderzoek. Vanuit de Noord-Veluwe hebben de Economic Board en de gemeenten input geleverd voor het onderzoek. De bijeenkomst op 14-09 was een algemene inleiding op het onderzoek (presentatie op te vragen bij g.marskamp@nunspeet.nl). Op 5-10 is de presentatie van de onderzoeksresultaten en de reflectie daarop: wat voor acties gaan we als Noord-Veluwe uitzetten op basis van deze uitkomsten?

  Aanmelden

  435