Logo IGEV
  Belpa B.V., Nobelstraat 48, Harderwijk 23 februari 2017 15.30 -17.00 uur

  23 februari: Power-to-Heat in smart grids

  In het programma worden presentaties verzorgd door John Baken (Overview), initiator van het TKI-project Peakshaving van zon-PV met de elektrische boiler, en Niek Willemsen (IF Technology), ontwikkelaar van vernieuwende energieconcepten op basis van bodemenergie. Een bijdrage aan de discussie over marktimplementatie van power-to-heat in smart grids komt van Robert van der Hidde (Energy eXchange Enablers, EXE). Cees Spee (Belpa), gastheer van deze bijeenkomst, geeft een korte introductie van de activiteiten van de Harderwijkse producent en leverancier van o.a. transformatoren en omvormers. Voor geïnteresseerden is er na afloop een rondleiding door de vestiging van Belpa.

  Aanmelden:
  Mail naar bjeroense@igev.nl onder vermelding van de kenniskringbijeenkomst, uw naam en organisatie.

  Terwijl het aandeel hernieuwbare energie in de energievoorziening gestaag groter wordt, neemt de marktprijs voor een via het net geleverde groene kilowattuur alleen maar af. Het aanbod van elektriciteit uit zon en wind bestaat onafhankelijk van de marktvraag, doet een groter beroep op systeemdiensten en kan tegen capaciteitsbeperkingen van lokale netten aanlopen. Daar zit ook een positieve kant aan: wie zijn vraag regelbaar maakt kan goede zaken doen door tegen bodemprijzen elektriciteit in te kopen of productie achter de meter te houden. Een laagdrempelige manier om vraag regelbaar te maken is warmtebuffering. Power-to-heat-oplossingen vormen dan ook een interessante instapmogelijkheid in de wereld van smart grids en optimale benutting van hernieuwbare elektriciteit.
  In de zakelijke markt is het al lang mogelijk om met het energiecontract “de APX te volgen” en met meer of minder regelbare vraag te profiteren op de momenten dat de stroomprijs laag is. De huishoudelijke consument moet het vooralsnog doen met de keuze tussen normaaltarief of piek/daltarief. Wanneer in 2020 alle woningen een slimme meter hebben is er voor de wetgever echter geen belemmering meer om tariefdifferentiatie voor consumenten in te voeren. Vraag/aanbodmatching met power-to-heat in smart grids kan dan echt volwassen worden. Wat zijn de economische perspectieven van power-to-heat voor huishoudens, welke technische voorzieningen komen erbij kijken en wat kunnen zakelijke exploitanten van koude/warmte-opslagsystemen nu al met power-to-heat in combinatie met warmtebuffering?

  De IGEV kenniskring Smart Energy is een netwerk van ondernemingen in de Noord-Veluwe die duurzame energie-oplossingen in de gebouwde omgeving en industrie slimmer en robuuster willen maken.

  539