Ontdek het laatste nieuws van ondernemend Noord-Veluwe

  Logo VIP groot

  Inschrijving Veluwse Innovatieprijs geopend

  Gezocht: de meest vernieuwende ondernemer van de Noord-Veluwe
  De Veluwse Innovatieprijs is voor de 'Very Innovative Person' ('VIP') of onderneming die met duurzame technologische innovaties actief is in de maak- of foodindustrie, energie- of milieutechnologie of ICT in de Noord-Veluwe. Dit jaar is de VIP de feestelijke afsluiter van de Week van het ID, een week boordevol inspiratie over vernieuwing in de regio.

  Bent u de 'VIP' die wij zoeken?
  Meld dan uw innovatie aan met het inschrijfformulier. Het reglement kunt u hier downloaden.

  Uitreiking
  De Veluwse Innovatieprijs wordt op donderdagavond 30 november 2017 uitgereikt in het Veluvine in Nunspeet.Tijdens deze feestelijke avond kunt u zien welke prachtige, vernieuwende en realistische ideeën er leven in de regio. Aanmelden voor deze avond is binnenkort mogelijk.

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Regionale samenwerking versterking economie

  De gemeenten op de Noord-Veluwe hebben besloten een andere invulling te geven aan de regionale samenwerking. Het maken van een sociaaleconomische visie is hier een onderdeel van. De gemeenten gaan in afstemming met ondernemers en onderwijs aangeven welke sociaal-economische opgaven ze zien. Vanuit deze inhoud wordt bekeken hoe de uitvoering in de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs (triple helix) kan worden voortgezet. Economic Board De Diamant vindt het een goede zaak dat de gemeenten hierin het voortouw nemen.

  “De onduidelijkheid binnen de overheid over de samenwerking met de beide andere O’s in  De Diamant heeft de afgelopen periode vertragend gewerkt,” stelt Joost Fraanje, voorzitter van Economic Board De Diamant. “Wij zijn dan ook graag bereid om onze bijdrage te leveren aan het uitwerken van het kader door de gemeenten.”

  Lees meer
   
  Kaart Groeiagenda 2017 VNO-NCW

  VNO-NCW VeluweVallei presenteert economische groeiagenda

  1 september 2017 - De eerste taak die Martin Ruiter als kersverse nieuwe voorzitter van VNO-NCW VeluweVallei verrichtte was het aanbieden van de economische Groeiagenda aan de bestuurlijke vertegenwoordigers van de Regio's Noord-Veluwe en FoodValley. De Groeiagenda laat in een oogopslag zien waar volgens VNO-NCW VeluweVallei verbeteringen nodig zijn om de economie en werkgelegenheid in de regio te laten groeien.

  Lees meer
   
  Foto Linnaeus groot 2016

  Gezocht: ondernemer met groot sociaal hart 

  Linnaeusonderscheiding; voor de meest sociaal maatschappelijke ondernemer

  Leden van De Maatschappij, departement NW-Veluwe en Flevoland en betrokken bedrijvenkringen bij De Diamant en organisaties en instellingen van de Noord-Veluwe en Flevoland zijn op zoek naar de ‘meest sociaal-maatschappelijk betrokken ondernemer’ om deze te eren met de Linnaeusonderscheiding. Tot 15 september kan men kandidaten aandragen. 
  Een zeskoppige jury met leden uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid buigt zich over de nominaties en kiest daaruit diegene die tijdens De Ontmoeting op 11 januari 2018 de twintigste Linnaeusonderscheiding in ontvangst mag nemen.

  Lees meer
   
  Foto truck Van den Brink Ermelo

  Vliegende start voor Centrum voor Transport & Logistiek

  De provincie Gelderland heeft een bijdrage van bijna € 100.000 toegekend voor ondersteuning om Transport & Logistiek op de Noord-Veluwe te profileren als aantrekkelijke bedrijfstak om in te werken. Bij CTL zijn Ploeger, Logistics, St. van den Brink, NE Distriservice, Kattenberg Verhuizingen en Van de Brug Int. Tanktransport aangesloten. Door groei en vergrijzing zijn er diverse vacatures. Ze pakken gezamenlijk de werving en selectie op en bieden de baangarantie. Voor de eerste 50 deelnemers ligt er een financiële tegemoetkoming in de opleidingskosten klaar. Landstede en Van Buuren zijn de aangesloten opleiders.
  Het plan vloeit voort uit de onderwijs- & arbeidsmarktlijn van De Diamant van Midden-Nederland, het samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijs en overheid in de regio.

  Lees meer
   
  Foto file A28

  Doorstroming A28 thema voor Diamant

  Augustus '17 - Vestigingsklimaat is (naast innovatie) één van de twee thema’s van De Diamant. In 2015 heeft De Diamant de haperende doorstroming van de A28 aangekaart. Op woensdag 23 augustus was in Zwolle de bijeenkomst over de A28: goede doorstroming A28 voor economisch sterke regio’s. Op deze bijeenkomst is bijgevoegde factsheet gepresenteerd. De bijeenkomst medio juli onder de vlag van De Diamant en georganiseerd door Noord-Veluwe Ondernemers Overleg en VNO-NCW Veluwe-Vallei heeft input voor de factsheet geleverd. Hier gaven ondernemers aan ook voor het vervolg graag een actieve bedrage te leveren in het meedenken over creatieve en innovatieve oplossingen.

  Lees meer
   
  Provincie Gelderland vlag

  Gelderse wedstrijd ‘Anders leren en werken, hoe doe je dat?

  Gelderland Arbeidswijs is een open innovatie traject van Provincie Gelderland. Iedereen kan ontwerper of bedenker zijn. Of je nu student, werkzoekend, werknemer, onderwijzer of ondernemer bent. Iedereen met een goed idee, inzicht, product, dienst of samenwerkingsvorm over het thema van Gelderland Arbeidswijs kan meedoen. Het thema voor 2017 is ‘Op naar een duurzame economie! Anders leren en werken, hoe doe je dat?’

  Hoe je mee kunt doen lees je op www.gelderlandarbeidswijs.nl.
  Indienen kan tussen 1 augustus en 22 oktober 2017.   

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Aantal WW'ers daalt fors eerste helft 2017 in regio

  Augustus 2017 - Het aantal mensen dat op zoek is naar werk is gedaald en het aantal mensen met een baan is gestegen. Ook de arbeidsmarktregio ‘Stedendriehoek en Noordwest Veluwe’ doet het het afgelopen jaar goed, na een aantal jaren ruim boven het landelijk gemiddelde WW-uitkeringen te hebben gezeten. De regio zit halverwege 2017 nog slechts 0,1% boven het landelijk gemiddelde van 4,1%.
   

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Krapteberoepen 

  Er zijn in Nederland zo’n 7 beroepsgroepen waar vacatures niet zo makkelijk worden vervuld. Het gaat dan vooral om beroepen in de techniek en ICT, maar ook in de zorg en het onderwijs. Deze 'krapteberoepen' bieden goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties. 

  Voorbeelden van krapteberoepen
  Nu het weer beter gaat met de economie zijn er steeds vaker vacatures waarvoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. Voorbeelden van krapteberoepen zijn: metselaar, timmerman, onderhoudsmonteur, CNC-verspaner, elektricien, loodgieter, werkvoorbereider-calculator , ontwerper-constructeur, java-programmeur, systeemanalist en –ontwikkelaar, wijkverpleegkundige, docent exacte vakken, registeraccountant, transportplanner, hovenier, restaurantkok. 

  Lees meer
   
  Kracht van Oost NL

  Uitwerking Kracht van OOST voor Noord-Veluwe

  De Noord-Veluwe is een economisch sterke regio. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De kracht van Oost-NL’ in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel. In dit onderzoek hebben zes gezaghebbende wetenschappers de concurrentiepositie van Oost-Nederland geanalyseerd.

  Lees meer
   
  Fieldlab IR bureaus

  Groen licht voor Fieldlab Industrial Robotics

  Onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden spelen samen in op vraag van de toekomst’.

  Hoe bereid je de toekomstige werknemers goed voor op de ‘Smart Industry’ van de toekomst, waarin digitalisering en robotisering centraal staan? Onderwijs, bedrijfsleven, overheid en ondersteunende organisaties in de regio Noordwest-Veluwe en Zwolle slaan de handen ineen in het project ‘Industriële Robotica’. Het ministerie van OC&W ziet toekomst in het project en heeft een subsidie toegekend van 1,5 miljoen euro, 30% van de totale investering.

  Smart Industry–ontwikkelingen vragen om verandering van zowel productieprocessen als arbeidsprocessen. Vakmensen moeten beschikken over de laatste technische kennis, maar ook over de benodigde vaardigheden om flexibel en in teamverband te kunnen samenwerken (21ste century skills). De samenwerkende partijen willen zoveel mogelijk mensen opleiden die klaar zijn voor de toekomst van de industriële robotica, zowel op vmbo, mbo- als op hbo-niveau.

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Noord-Veluwe wil nadrukkelijker partnerschap met provincie

  Gedeputeerde Scheffer van de provincie Gelderland bezocht op 19 april '17 de Noord-Veluwe. Hij sprak uitvoerig met vertegenwoordigers van Economic Board De Diamant. Bij dit gesprek stond de ondersteuning van de regionale economie centraal. Samen met de vraag wat de regionale partners en de provincie hierin voor elkaar kunnen betekenen.

  Michiel Scheffer presenteerde “De Groeiversneller’. Dit is een nieuw programma voor Gelderse MKB-bedrijven met groeiambities. Hiermee wil de provincie de relevant kennis- en expertisenetwerken op het gebied van innovaties en bedrijfsontwikkeling voor de ondernemer verbinden en ontsluiten. De provincie stelt ook ruim vier miljoen euro beschikbaar voor vouchers en leningen om ondernemers die voor De Groeiversneller in aanmerking komen te ondersteunen bij hun ontwikkelstap.
   

  Lees meer
   
  Lelystad Airport

  Uitbreiding Lelystad Airport biedt volop economische kansen voor de Noord-Veluwe

  REGIO - In het voorjaar van 2015 besloot de regering dat Lelystad Airport mag gaan uitbreiden. Het vliegveld wordt de tweede nationale luchthaven. Dat biedt volop economische kansen voor Flevoland en zeker ook voor de nabijgelegen Noord-Veluwe. In een serie van vijf bijeenkomsten, op initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, organiseerde De Diamant van Midden-Nederland op 9 juni een inspiratiemiddag om de economische kansen voor de maakindustrie te verkennen. De Diamant bundelt de krachten van ondernemers, onderwijsinstellingen en lokale overheden om innovatiemogelijkheden te vergroten en het gunstige vestigingsklimaat van de Noord-Veluwe te benadrukken.

  Lees meer
   
  Opening Fieldlab Hannover Messe

  Staatssecretaris Dekker opent Fieldlab Industrial Robotics

  Op de Hannover Messe werd onlangs het Smart Industry Fieldlab Industrial Robotics geopend. Dit Fieldlab is gesitueerd bij AWL aan de Nobelstraat in Harderwijk en heeft als belangrijkste doel het opleiden van robotprogrammeurs. Staatssecretaris Dekker van OCW opende het Fieldlab met een symbolische druk op de knop. Daarna overhandigde Ineke Dezentjé Hamming (voorzitter Team Smart Industry) het officiële Fieldlabschildje. De opening was het hoogtepunt in het Holland IT & Smart Industry House op de eerste dag van de Hannover Messe.

  Lees meer
   
  Logo CTL

  Oprichting Centrum voor Transport & Logistiek Noord-Veluwe

  Het Centrum voor Transport & Logistiek (CTL) is de kersverse, nieuw opgerichte vereniging van bedrijven uit de Transport & Logistiek branche in de Noord-Veluwe welke tot doel heeft de instroom van kandidaten uit de regio naar de T&L bedrijven en opleidingen te vergroten en de identiteit en imago van de branche te promoten. Met CTL pakt het bedrijfsleven en het onderwijs de personeelsproblematiek bij onder andere vrachtwagenchauffeurs, warehouse personeel en medewerkers planning actief aan.
  Er is een grote behoefte aan goed en vakkundig opgeleide werknemers in de Transport & Logistiek branche. Werknemers uit de regio Noord-Veluwe staan bekend om hun arbeidsethos, betrouwbaarheid en kwalitatief hoge dienstverlening.

  'We lopen als bedrijven in de T&L branche tegen hetzelfde aan. Er is een tekort aan goed opgeleide mensen. Het wordt tijd dat we samen aan een oplossing werken,' zeg Adwin Ploeger van Ploeger Transport, tevens voorzitter van de vereniging CTL. St. van den Brink Transport is aangesloten als secretaris. Robert van den Brink: 'We trekken samen op voor wat betreft de werving en selectie en werken samen met opleiders Van Buuren en Landstede. Het gaat ons om de jongens en meisje uit de regio. Nu al halen we de meeste werknemers uit de familie en kennisenkring van medewerkers, maar dat is niet voldoende. Er liggen meer kansen, zeker door intensief met het onderwijs te gaan samenwerken'.

  Opgebouwde kennis en ervaring wordt gedeeld via de Logistieke Tafel Midden-Nederland. 'Daar nodigen we alle bedrijven uit de branche voor uit, of je nu wel of geen lid bent van de vereniging CTL. Delen is belangrijk. Wanneer het goed gaat met de regio, gaat het goed met ons allemaal'.

  Lees meer
   
  Provincie Gelderland vlag

  Noord-Veluwe: forse groei werkgelegenheid techniek

  De bouw en de industrie samen met zakelijke dienstverlening (ook uitzendwerk) waren in 2016 verantwoordelijk voor de groei van de Noord-Veluwse werkgelegenheid. Dit blijkt uit de Provinciale Werkgelegenheidsenquête 2016. De provincie doet jaarlijks onderzoek onder bedrijven en instellingen in Gelderland om de werkgelegenheidsontwikkeling in kaart te brengen.
   

  Lees meer
   
  Spreker Laurens Sloot 8 maart 2017

  Innovatie inzet strijd om klant food retail

  Op woensdag 8 maart sprak hoogleraar Prof. Dr. Laurens Sloot met ruim 80 ondernemers op de Noord-Veluwe over de ontwikkelingen in de retail. Aan de hand van voorbeelden uit de food retail nam hij de aanwezige ondernemers mee in de ontwikkelingen, kansen en bedreigingen in het retail landschap.

  De vraag van de consument verandert: de crisis is voorbij en de consument durft zijn portemonnee weer te trekken. Voor retailers brengt dit nieuwe kansen maar ook uitdagingen met zich mee. “In de food retail vindt er een ‘Game of Thrones’ strijd plaats.” aldus Sloot, “De verschillende partijen, waarvan de supermarkten de grootste is, hebben ieder hun eigen troeven in de strijd.” Supermarkten staan bol van beleving, het online boodschappen doen neemt toe, het aantal afnemers van maaltijdboxen stijgt, speciaalzaken zijn weer ‘hot’ en zelfs non-food ketens zoals Action nemen een belangrijke positie in de food retail in.

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Successen Diamant 2016 dagen uit tot acties 2017

  Van ruwe edelsteen tot groeidiamant.
  Nadat in 2015 de ruwe edelsteen werd geslepen, straalde De Diamant van Midden-Nederland in 2016 volop. “We hebben met elkaar veel bereikt,” zegt Joost Fraanje, voorzitter van Stuurgroep De Diamant. “Met ons programma van actiepunten voor 2017 zetten we in op een bredere groei en blijven we hard werken aan onze prioriteiten. Die zijn: het stimuleren van innovatie, het onder de aandacht brengen van het gunstige vestigingsklimaat van de regio en het versterken van de wisselwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt.” Lees hier het volledige jaarbericht 2016-2017.

  Innovatiehuis
  In april 2016 ging de voordeur van het Innovatiehuis van De Diamant open. De bewoners helpen ondernemers en organisaties op de Noord-Veluwe met hun innovatieve vraagstukken. Naar aanleiding van die vragen stemmen zij doeltreffende acties met elkaar af. Het Innovatiehuis is de broedplaats waar plannen en ideeën uitgroeien tot realiseerbare initiatieven. Het Innovatiehuis organiseerde ook voor het eerst de uitreiking van de Veluwse Innovatie Prijs. In 2017 worden de activiteiten van het Innovatiehuis verder uitgebreid.

  Lees meer
   
  VIP 16 winnaar Mol Fresh Food Putten

  Mol Fresh Food uit Putten wint Veluwse Innovatieprijs 2016

  Juryvoorzitter Piet Mosterd maakte dit op donderdag 1 december bekend in de nagenoeg volle theaterzaal van Veluvine in Nunspeet. Het Puttense familiebedrijf is al 25 jaar gespecialiseerd in het machinaal schillen van uien en de levering van verpakte uienblokjes en uienringen. Het ontwikkelde een methode om nu ook van de uienschillen, voorheen het productieafval, hoogwaardige producten te maken.

  De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. In de vijfde editie van de wedstrijd, georganiseerd door De Diamant van Midden-Nederland, kwamen 14 inzendingen binnen. De jury selecteerde drie genomineerden. Tijdens de feestelijke finaleavond viel de uiteindelijke keuze op de Puttense uienspecialist.

  Ingrediënten
  “Wij verwerken wekelijks ongeveer 200 ton uien. Onze reststroom bestaat uit bijna 60 ton per week aan uienschillen,” legt mede-eigenaar Anthony Mol uit. “Die enorme hoeveelheid daagde ons uit tot circulair denken, want voorheen kon de reststroom alleen gebruikt worden als veevoeder en vergistingsmateriaal. Met onze partner BRS hebben we nu een raffinageproces doorontwikkeld om onze uienreststroom te kunnen verwerken tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat proces levert hoogwaardige producten op die als basis dienen voor bijvoorbeeld sauzen, instant maaltijden, brood, pizza’s en kruidenmengsels. Ook zijn we in staat om een glutenvrije uiensmaakstof te maken, waar al veel vraag naar is. In 2017 zijn wij in staat om de volledige reststroom in Putten te verwerken.”

  Verrassing
  Anthony Mol nam de overwinnaarsschaal van de Veluwse Innovatieprijs glunderend in ontvangst. “De nominatie was al een verrassing. We beschouwden de finaleplaats al als een waardering voor alle tijd, energie en financiële middelen die we samen met BRS in dit project hebben gestopt.”

  Lees meer
   
436