Ontdek het laatste nieuws van ondernemend Noord-Veluwe

VIP 2017 winnnaars
1 december 2017

De RuwBouw Groep wint Veluwse Innovatieprijs met revolutionaire bouwsteen

REGIO – De RuwBouw Groep is de winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2017. Juryvoorzitter Piet Mosterd maakte dit op donderdag 30 november bekend in de theaterzaal van Veluvine in Nunspeet. De jury was lovend over de ontwikkeling van een totaal nieuwe bouwsteen. Bij de productie daarvan verdwijnen grote hoeveelheden CO2 voorgoed uit het ecosysteem. 

Compensatiesteen
Het hoofdkantoor van De RuwBouw Groep is gevestigd in Harderwijk, samen met een van de kalkzandsteenfabrieken. Bij ongeveer een derde van alle laagbouwwoningen in Nederland is gebruik gemaakt van een van de producten van het bedrijf. De voortdurende zoektocht naar alternatieve basismaterialen heeft een bijzondere innovatie opgeleverd. Er komt geen kalk aan te pas. Het gaat om de ‘CO2mpensatiesteen’. (spreek uit: Compensatiesteen). 

Uitzonderlijke sterkte
Hoofd Research & Development, Frans Temmermans, begon vijf jaar geleden met de ontwikkeling van de Compensatiesteen. Via een Belgische relatie raakte hij betrokken bij een proces om koolstofdioxide te binden met restmateriaal van de staalindustrie. Vrij snel ontstond de gedachte om uit deze techniek bouwblokken te vervaardigen. De CO2 trekt in de steen en wordt chemisch omgezet tot een nieuw bindmiddel dat de steen een uitzonderlijke sterkte geeft.

Bekroning
“De innovatie mag een revolutie in de productiewijze van bouwelementen genoemd worden,” aldus het juryrapport. “Zeker ook omdat er per steen een grote hoeveelheid CO2 voorgoed uit het ecosysteem verdwijnt. Bovendien is er in het productieproces geen toevoeging van energie nodig. Er komt zelfs energie bij vrij.”
Frans Temmermans stond, samen met business development manager, Steffen van Rijs, stralend op het podium. “De Veluwse Innovatieprijs voelt voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt als een bekroning,” lacht hij.

Jan Kuipers
De twee andere sterke finalisten waren Jan Kuipers (Nunspeet) en SBS Innovations (’t Harde). “Wij willen de complete openbare ruimte inrichten,” luidt het motto van de Nunspeetse onderneming. Dat lukt aardig, want overal zijn zitbanken, abri’s of ander straatmeubilair van het bedrijf te vinden. Product- en procesinnovatie gaan bij Jan Kuipers hand in hand. Hun bekende etagerek is illustratief. Dit dubbellaags fietsparkeersysteem (Optima V10) wordt continu herontworpen om aan de eisen van de tijd te voldoen. Of om die een stapje voor te blijven. Door de vergaande automatisering van de  productieprocessen, onder andere met de inzet van lasrobots, slaagt Jan Kuipers erin om voortdurend verbeterslagen te maken. Met in het achterhoofd ook het streven om de productie in Nederland te houden.

SBS Innovations
SBS Innovations is een echte start-up. Het eerste product is een detector van koolmonoxide, waar de drie startende ondernemers een  uiterst belangrijke functie aan toevoegden. Het apparaat schakelt direct de cv-ketel uit als er koolmonoxide wordt gedetecteerd. Eigenlijk tot hun verbazing had nooit iemand dat eerder bedacht. Het resultaat is - na een lange periode van patentprocedures, veiligheidstesten en toetsing aan richtlijnen - de ‘ReTwist CO-Switch’. Nu de laatste procedures zijn doorlopen, vindt het product zijn weg naar tal van huishoudens via onder meer de vakgroothandel. De belangstelling is al zodanig dat ze dit jaar nog hopen achtduizend detectoren in de markt te zetten. De bedenkers koesteren de ambitie om nog veel meer veiligheidsproducten te laten volgen.

Willie Wortel Award
Tijdens de finaleavond streden drie studententeams om de Willie Wortel Award. Zij hielden een pitch waarin ze hun innovatieve ideeën presenteerden. Het publiek koos voor de inspanningen van Daniël Nijland en Roel van der Helm van ROC Landstede. De studenten Interieur & Architectuur projecteerden op een groot scherm wat zij zelf door hun virtual reality bril zagen. Zo overtuigden zij het publiek van de kracht van hun idee om met behulp van sensoren in kartonnen meubels, virtueel en driedimensionaal een interieur in te richten.

436