Ontdek het laatste nieuws van ondernemend Noord-Veluwe

Economic Board on tour
12 februari 2019

Economic Board Noord-Veluwe ‘on tour’: BK Nunspeet

Begin 2019 is Economic Board Noord-Veluwe/De Diamant gestart met een tour langs de bedrijvenkringen op de Noord-Veluwe. Tijdens de bezoeken wordt input vanuit de ondernemers opgehaald en geeft de Economic Board een update over hun werkzaamheden. Op maandag 11 februari vond een ontmoeting plaats bij Bedrijvenkring Nunspeet.

In gesprek

Economic Board Noord-Veluwe/De Diamant is voortgekomen uit de bedrijvenkringen en de gemeenten. Er is afstemming via het Noord-Veluwe Ondernemers Overleg met Ronald Cleijsen, maar ook zijn er afzonderlijke overleggen. Maandagochtend 11 februari ging een afvaardiging van de Economic Board in gesprek met Bedrijvenkring Nunspeet (BKN). Zij waren te gast in het kantoor van Abb Flexwork. Ab van de Beek is directeur-eigenaar van Abb Flexwork en tevens voorzitter Bedrijvenkring Nunspeet. Vanuit de Economic Board Noord-Veluwe zaten Joost Fraanje (voorzitter) en Gerrit Marskamp (secretaris) aan tafel.

Samen voor de Noord-Veluwe

Binnen de Economic Board werken ondernemers, onderwijs en overheid van de Noord-Veluwe samen. Eerst lag de focus op het profileren van de regio ‘trots’, met kernwoorden per gemeente, bijvoorbeeld Nunspeet ‘Uit de kunst’. De laatste drie jaar is het accent komen te liggen op innovatie-ondersteuning vanuit Innovatiehuis De Diamant en ook aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt (talentontwikkeling). Belangrijk blijft de gezamenlijke behartiging van de belangen van de ontwikkeling van de Noord-Veluwe.

Arbeidsmarkt

Voor de ontwikkeling van de Noord-Veluwe is het hebben van goede medewerkers essentieel. De sterkte van de Noord-Veluwe zit in de mensen met een hoge arbeidsethos. Ze steken de handen uit de mouwen en staan tot ver buiten de regio goed bekend. Het is belangrijk samen goed na te denken over wat voor soort werknemers de regio behoefte aan heeft om de welvaart vast te houden. Bij een ‘handen uit de mouwen DNA’ horen ook in de toekomst nadrukkelijk medewerkers op mbo-niveau. Het gaat hierbij vooral ook om opleidingen met een technische component. Belangrijk is dat (v)mbo-onderwijs samen aantrekkelijk neer te zetten.
Het onderwijs moet scherp kijken naar de arbeidsmarktrelevantie van wat ze aanbieden. Werkgevers moeten nadrukkelijk de samenwerking zoeken met het onderwijs in de regio. Vooral ook om het onderwijs bij de les te houden; de goedkoopste opleidingen zijn per se niet de nuttigste! De overheid is verantwoordelijk voor een passende bekostiging van opleidingen met toekomstwaarde.

Innovatie

In de regio is veel ‘klein’ MKB: minder dan 10 medewerkers. Ze zijn niet dagelijks bewust bezig met innovatie. Toch is het goed dat ze in een omgeving zitten waarin ze geprikkeld worden tot innovatie. Niet omdat het moet, maar omdat het mag, kan en vooral als men wil. Belangrijk is werknemers aan te trekken die innovatie ‘meenemen’. Dat kan ook door stagiaires die regelmatig ook in dienst komen. Het gaat daarbij om een goed match, waarbij het ook belangrijk is dat werkgevers interessante stage-opdrachten hebben. Voor 2019 gaat de BKN met de gemeente Nunspeet gericht aan de slag met het inzetten van meer stagiairs bij Nunspeetse werkgevers.

De wat grotere MKB-bedrijven in de regio maken meer gebruik maken van de innovatie-ondersteuning ‘om de deur’ zoals het Innovatiehuis De Diamant dat aanbiedt.

Kleine regio?

Het gesprek eindigde met de vraag of we als Noord-Veluwe een volwaardige regio zijn. Ab van de Beek benadrukt dat we als Noord-Veluwe wel een eigen identiteit hebben. Dit sluit aan bij wat andere (georganiseerde) ondernemers/organisaties en onderwijs ervaren. De Noord-Veluwe is een samenhangend gebied. Deze samenhang is bevestigd door onderzoek: DUS/DailyUrbanSystem-regio Noordrand Veluwe. Als je niets op de Noord-Veluwse schaal organiseert, bereik je een groot deel van de Noord-Veluwse ondernemers niet. Verder verlies je betrokkenheid van de grotere bedrijven en betrokkenheid op elkaar: ondernemers, onderwijs en overheid.

Vervolg

Het is belangrijk goed met elkaar in contact te blijven over dat waar behoefte aan is. Vanuit de sociaaleconomische ontwikkeling is de stem van ondernemers hierbij erg belangrijk. Deze stem moet nadrukkelijk door klinken in het beleid van de gemeenten. Binnenkort is er gesprek van een aantal Nunspeetse ondernemers over wat ze van de gemeente/samenwerkende gemeenten verwachten.

 

436