Ontdek het laatste nieuws van ondernemend Noord-Veluwe

Spreker Laurens Sloot 8 maart 2017
24 januari 2017

Innovatie inzet strijd om klant food retail

Op woensdag 8 maart sprak hoogleraar Prof. Dr. Laurens Sloot met ruim 80 ondernemers op de Noord-Veluwe over de ontwikkelingen in de retail. Aan de hand van voorbeelden uit de food retail nam hij de aanwezige ondernemers mee in de ontwikkelingen, kansen en bedreigingen in het retail landschap.

De vraag van de consument verandert: de crisis is voorbij en de consument durft zijn portemonnee weer te trekken. Voor retailers brengt dit nieuwe kansen maar ook uitdagingen met zich mee. “In de food retail vindt er een ‘Game of Thrones’ strijd plaats.” aldus Sloot, “De verschillende partijen, waarvan de supermarkten de grootste is, hebben ieder hun eigen troeven in de strijd.” Supermarkten staan bol van beleving, het online boodschappen doen neemt toe, het aantal afnemers van maaltijdboxen stijgt, speciaalzaken zijn weer ‘hot’ en zelfs non-food ketens zoals Action nemen een belangrijke positie in de food retail in.

Sloot besprak ook de toekomst van het winkelen en de impact van online retail. “Het optimisme over online boodschappen doen wordt versterkt door technologische disruptie, zoals een apparaatje dat aangeeft dat de melk in de koelkast op is.” zegt Sloot, “Maar deze invloed wordt op dit moment nog overschat.” Hij geeft aan dat de huidige hoge handeling- en transportkosten de groei van het online boodschappen doen drukken. Ook moet de consument haar weg nog vinden in de online supermarkt.

De presentatie werd afgesloten met een netwerkborrel. Prof. Dr. Laurens Sloot is hoogleraar voor de marketing aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur/oprichter van EFMI Business School. De lezing werd georganiseerd door De Maatschappij en Innovatiehuis De Diamant.

436