26 juni 2014

21 apr 13 - Uitreiking eeste flyer Hulp bij het kiezen? Kans op werk in de regio Noord-Veluwe

POA-voorzitter Stephanie Scheiberlich overhandigde het eerste exemplaar aan Laurens Klappe, wethouder van de gemeente Ermelo. Wethouder Klappe is in de regio Noord-Veluwe intensief betrokken bij de ontwikkelingen binnen de regionale arbeidsmarkt.

Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt (POA) Noord-Veluwe heeft een flyer ontwikkeld voor jongeren en zij-instromers die voor een opleidingskeuze staan. In de flyer wordt getoond hoe groot de kans op werk is in alle sectoren van het mbo en wat de gemiddelde bruto maandsalarissen zijn. De kansen op de arbeidsmarkt zijn weergegeven aan de hand van de vacatures in de regio in de afgelopen periode, cijfers van het UWV en andere informatiebronnen. Met elkaar geeft dit een betrouwbaar beeld van de kansen op werk in een bepaalde studierichting.

Techniek verdient bovengemiddeld

De kansen op de arbeidsmarkt in de regio Noord-Veluwe zijn het grootst na een opleiding niveau 3 of 4 in de voedingsindustrie, gezondsheidstechniek en installatie- en metaaltechniek. Ook in de detail- en groothandel zijn de kansen in de regio zeer goed, dit geldt voor alle vier niveaus. De salarissen verschillen sterk per sector. Er is voor zowel bol-leerlingen (Beroeps Opleidende Leerweg) als bbl’ers (beroeps Begeleidende Leerweg) gemiddeld het meest te verdienen in de techniek.

Scheiberlich sprak bij de uitreiking over het nut van de flyer. "De flyer is een praktisch instrument om jongeren, ouders, en werkzoekenden te ondersteunen bij het kiezen van een opleiding en het vinden van werk." Met dit initiatief wil het POA de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt verbeteren. Met uiteindelijk doel om de economische ontwikkeling van de regio Noord-Veluwe te stimuleren.

Meerwaarde samenwerking

In een reactie merkte wethouder Klappe op, dat Regio Noord-Veluwe blij is met de ontwikkeling van de flyer door het POA. Het laat duidelijk zien wat de meerwaarde van samenwerking tussen de verschillende partijen in het POA -te weten ondernemers, onderwijs en overheden- kan zijn.

Hij gaf aan dat de regio Noord-Veluwe vaak wordt geassocieerd met de zorg, maar dat uit de flyer blijkt dat ook in de techniek veel mogelijkheden zijn. Als regio gemeenten kan men, met de flyer in de hand, het gesprek aan gaan met jongeren en zij-instromers over de keuze voor een opleiding of beroep. Hij dankte het POA dan ook voor het opstellen van de flyer!

460