Balans

Arbeidswijs
1 mei 2016

Inspiratietraject Arbeidswijs op de Noord-Veluwe

De juiste mens op de juiste plaats
Gerrit Marskamp ondersteunt De Diamant van Midden-Nederland. In zijn openingswoord benadrukte hij dat de juiste mens op de juiste plaats nu en in de toekomst een belangrijke drijfveer is van het samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijs en overheid in de regio. “De aanwezigheid van voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers draagt bij aan een biotoop waarin bedrijven gedijen en zich kunnen ontwikkelen.” Voor de overheid is het belangrijk voldoende werkgelegenheid te hebben voor de inwoners. Het onderwijs heeft als taak er voor te zorgen dat jongeren zich ontwikkelen en een passende plek op de arbeidsmarkt vinden. In Stuurgroep De Diamant is Marriët de Jonge (Van Gelder/http://ow.ly/8Idn304yGaz) trekker van het onderwerp ‘aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt’.  Voor De Diamant gaat het dan m.n. om de sectoren techniek (+food/logistiek, groene economie), zorg (welzijn+toerisme/recreatie).

Arbeidsmarktspel
Met die woorden over afstemming in het achterhoofd speelden de deelnemers, verdeeld in zes teams, het ‘Arbeidsmarktspel’. Zij kropen in de huid van vertegenwoordigers van zes verschillende organisaties met allemaal een rol in een fictief scenario. Een Amerikaans bedrijf wil in dat scenario een vestiging openen in Nederland om snel een productieproces te kunnen starten. Daarvoor is op korte termijn veel specialistisch opgeleid personeel nodig. De deelnemers moesten bedenken welke bijdragen ze vanuit hun organisaties konden leveren om dit voor elkaar te krijgen. En wat die inspanningen hun organisatie op kon leveren.

Samenwerking is essentieel
De deelnemers speelden het spel vol overtuiging. Ze lieten zich graag uitdagen om vanuit een andere blik naar de arbeidsmarkt te kijken. Dat leverde inspirerende inzichten op. Zoals het inzicht 
dat veel kennis zich buiten de muren van bedrijven en organisaties bevindt. Daarom is samenwerking essentieel. En bovendien is iedereen in een proces van open innovatie een winnaar.

10.000 Euro voor het beste idee
Een aantal deelnemers raakte zelfs zo geïnspireerd dat zij mee gaan doen aan de wedstrijd die het beste idee voor de arbeidsmarkt in Gelderland voor de sector techniek beloont. De inschrijving aan deze wedstrijd – die onderdeel is van het innovatietraject Arbeidswijs – staat open voor iedereen. De indieners van de vijf beste voorstellen krijgen begeleiding om hun ideeën verder uit te werken. Een onafhankelijke jury beslist welk idee de hoofdprijs krijgt. De winnaar ontvangt 10.000 euro om het idee in de praktijk toe te passen. De inschrijving sluit op 15 oktober 2016.

Meer informatie:
Onderwijs&Arbeidsmarkt in cijfers: kerngetallen regio’s
Gelderland Arbeidswijs: www.gelderlandarbeidswijs.nl 

460