Ontdek het laatste nieuws van ondernemend Noord-Veluwe

Winnaar VIP2020 Textline
26 november 2020

Textline wint Veluwse Innovatieprijs met circulaire verkeersborden

Textline Reclamecentrum uit Harderwijk heeft woensdagmiddag 25 november de Veluwse Innovatieprijs 2020 gewonnen. In een bijeenkomst die vanwege corona voor een groot deel online plaatsvond, won het rijstvlies verkeersbord zowel de publieksprijs als de juryprijs.

Innovatieve regio

Ook in deze tijd bewijst de Noord-Veluwe dat het een regio is met volop vernieuwende ideeën. Regiodirecteur Karel Heijink van VNO-NCW bevestigde dat beeld, maar deed ook een dringende oproep: “Laat de rest van de wereld ook de mooie dingen zien waar jullie mee bezig zijn. Be good and tell it!”

Innovatieve ondernemers

Vervolgens lieten zes innovatieve ondernemers hun vinding via de livestream zien aan het publiek. De jury bestond uit vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Voorzitter Ronald Cleijsen vertelde dat het soms appels met peren vergelijken was. Toch koos de jury uiteindelijk unaniem voor het rijstvliesbord. Het eerste volledig circulaire biobased verkeersbord ter wereld. En ook bij het publiek was Textline de overtuigende winnaar.

De vinding van Textline

Rijst is het meest gegeten voedsel ter wereld. Het vlies om de rijstkorrel werd vroeger weggegooid of verbrand, maar blijkt zeer geschikt te zijn als grondstof. Textline is altijd op zoek naar nieuwe toepassingen van bestaande materialen en ontwikkelde verkeersborden van dit rijstvlies. De borden zijn onderhoudsvrij en kunnen na gebruik weer volledig worden hergebruikt.

Inmiddels is het Harderwijker bedrijf de enige aanbieder hiervan in Nederland en heeft Rijkswaterstaat een proef gestart met de rijstvliesborden langs de snelweg. Eigenaar Rolf Lebbink was blij verrast met de dubbele onderscheiding: “Dit is echt heel gaaf. Je gelooft ergens in en je gaat ervoor. Vervolgens blijkt het te werken, krijg je je Europese certificering rond en als klap op de vuurpijl winnen we ook nog eens twee innovatieprijzen.”

Studentenaward

Naast Textline was er nog een winnaar: Vijf studenten van Landstede gingen er vandoor met de Studentenaward. Zij presenteerden een plan voor duurzame woonwijkjes, waarin verschillende bevolkingsgroepen door elkaar en met elkaar kunnen wonen.

Afsluiting van de Week van de Innovatie

De uitreiking van de Veluwse Innovatieprijs was de afsluiting van de Week van de Innovatie. Een week waarin de innovatiekracht van de Noord-Veluwe centraal staat. Tijdens de Week van de Innovatie organiseerde het Innovatiehuis Noord-Veluwe met haar partners (coronaproof)evenementen rondom innovatie en duurzaamheid.

Innovatiehuis Noord-Veluwe

De Week van de Innovatie is een initiatief van Innovatiehuis Noord-Veluwe, het regionale kennis- en netwerkplatform voor innovatie en duurzaamheid. In het Innovatiehuis werken overheid, onderwijs en ondernemers samen, om innovatie te stimuleren en het Noord-Veluwse bedrijfsleven op de kaart te zetten.

436