Noord-Veluwe: krachtige regio

Onderzoek toont kracht en samenhang Noord-Veluwe aan

Economic Board Noord-Veluwe heeft samen met de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten een onderzoeksopdracht gegeven aan Bureau Louter. Accent voor de Economic Board lag op de sterkte van de relaties op de Noord-Veluwe: samenhang? Voor de drie gemeenten ging het vooral om een beeld van de economische kracht, ook als input voor de gebiedsagenda die deze gemeenten maken.
Er werd verwachtingsvol naar de uitkomsten van het onderzoek uitgekeken. In het brede onderzoek Kracht van OOST 1 (2016) was het Daily Urban Systeem Noordrand Veluwe de ‘verborgen kampioen’.
Het onderzoeksrapport ‘Economische prestaties en relaties Noord-Veluwe’ (2021) stelt zeker niet teleur: de Noord-Veluwe doet het sociaaleconomisch nog steeds erg goed.

Inhoud
De (MKB-)kracht is er nog steeds. Opvallend is vooral de tweede plaats van Noord-Veluwe West voor de totale bedrijvigheid binnen de lijst van 26 landelijke/suburbane regio's, net achter nummer één Gorinchem en omgeving (p. 9). Twee maal nemen gemeenten uit Noord-Veluwe een positie in de top-100 in op de gemeentelijke ranglijst voor de totale bedrijvigheid, namelijk Harderwijk (45) en Nunspeet (91) (p. 10).

En de samenhang is er ook op de Noord-Veluwe. De zes Noord-Veluwse gemeenten hebben de meest intensieve relaties met elkaar (p. 24). Ook Oldebroek is nadrukkelijk ook Noord-Veluwe. Gemeente Zeewolde is minder betrokken op de Noord-Veluwe dan verwacht en nadrukkelijk ook Flevoland. Verder is zoals te verwachten viel Putten ook stadsgewest Amersfoort (=incl. Nijkerk) en Heerde ook stadsgewest Apeldoorn (=incl. Epe). De samenhang is getoetst aan de pendelrelaties, verhuizingen en de voorzieningenrelaties.

Bureau Louter concludeert:  Alles overwegende lijkt dus sprake te zijn van een regio Noord-Veluwe met zes gemeenten, terwijl Hattem, Heerde en Zeewolde sterkere relaties onderhouden met een andere regio (respectievelijk stadsgewest Zwolle, stadsgewest Apeldoorn en de regio Overig Flevoland) (p. 25).


De Noord-Veluwe is een economisch sterke regio. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De kracht van Oost-NL’ in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel. In dit onderzoek hebben zes spraakmakende wetenschappers de concurrentiepositie van Oost-Nederland geanalyseerd.
Kijk hier voor de uitwerking van Kracht van OOST voor Noord-Veluwe of bekijk de film hierover.

De onderzoekers noemen de Noord-Veluwe een verborgen kampioen. De regio doet het onverwacht goed. Onverwacht omdat veel mensen denken dat de steden met al hun innovaties de motoren van de economie zijn. Sterke punten zijn de gunstige ligging die voor een aantrekkelijk internationaal vestigingsmilieu zorgt en de hoge arbeidsmoraal.

Volgens de analyse hebben de sectoren agro-food, logistiek en handel de grootste groeikansen.

Lees hier het 'Werkdocument De Kracht van OOST NL eindversie'.

Presentatie Kracht van Oost.

Brochure Kracht van Oost.

504