Accent Communicatiemakers

Ondernemen met ambitie: duurzaamste pand van Harderwijk

Ondernemer Richard van der Poll laat zien dat innoveren kan in elke branche. De afgelopen jaren transformeerde hij van traditionele drukkerij tot een full-service leverancier van communicatiemiddelen, zowel offline als online. Het bedrijf groeit op de locatie in Putten uit haar jasje en daarom verhuist Accent Communicatiemakers medio augustus 2019 naar Harderwijk. Een ambitieus project: het pand moet de duurzaamste kantoorruimte van Harderwijk worden.

Opgericht in1986

Aantal medewerkers8

PlaatsPutten (medio 2019 Harderwijk)

Accent Richard

Van stencilmachine tot drukkerij

De stencilmachine in het huis van zijn ouders is waar het 33 jaar geleden allemaal mee begon. In 1996 stapte Richard van der Poll in het bedrijf van zijn ouders. Dankzij zijn achtergrond in IT weet hij met de drukkerij een digitaliseringsslag te maken. Door het producten- en dienstenaanbod te verbreden zijn ze niet meer alleen afhankelijk van drukwerk. Vandaag de dag vervullen ze als allround leverancier van online communicatiemiddelen, drukwerk en signing een belangrijke functie in de regio. Ze richten zich op partnerships waarbij ze organisaties het volledige communicatievraagstuk uit handen nemen.

Persoonlijke aandacht staat bij Accent centraal, zowel voor de klant als voor de eigen medewerkers. Van de acht personeelsleden zijn er maar liefst vier al meer dan 20 jaar in dienst. Het bedrijf heeft een sterke band met de regio. Maar ook grote klanten door heel Nederland worden vanuit Putten bediend. 

Een duurzame werkplek

"Op allerlei manieren probeer ik een steentje bij te dragen aan een schoner milieu", vertelt eigenaar Richard van der Poll. Voor de nieuwbouw in Harderwijk heeft hij de ambitie het meest duurzame pand van Harderwijk te ontwikkelen. "Dat is nog steeds mogelijk! Drie jaar geleden zijn we begonnen met voorbereiden en in april 2019 is de bouw begonnen." Niet alleen wat betreft kantoorpand heeft de ondernemer grote ambities, maar ook in het eigen vakgebied. "We onderzoeken de mogelijkheden van duurzame reclame oplossingen. Zo voeren we met partner een onderzoek uit naar het gebruik van olifantengras voor reclameplaten. Dit is erg sterk en duurzaam materiaal dat bestaande grondstoffen zoals hout zou kunnen vervangen."

Circulair kantoormodel

Richard heeft zichzelf en de aannemer als doel gesteld om een zo duurzaam mogelijk kantoorpand te bouwen. "We zorgen onder andere voor goede isolatie, led-verlichting en andere energiebesparende maateregelen binnen. Een warmepomp verwarmt het gebouw met aardwarmte en we willen hemelwater opvangen en gebruiken om de toiletten door te spoelen. Op het dak komen zonnepanelen." vervolgt hij. Met een energiezuinig pand zal hij zelf niet alle opgewekte energie nodig hebben. Daarom onderzoekt hij ook de mogelijkheden om met deze stroom waterstof te maken.

Voor het nieuwe kantoorpand denkt Van der Poll na over een circulair kantoormodel. "We willen het duurzame pand zo efficiënt mogelijk inzetten. Het kantoor bouwen we 'op de groei' en de eerste jaren zullen we niet al het vloeroppervlak gebruiken. Daarom ben ik bezig met een verhuurconcept om ook anderen een circulaire (flex)werkplek te kunnen bieden."

Over vijf jaar hoopt Richard het circulaire kantoormodel draaiende te hebben. "Maar ik wil bovenal een plezierige, gezonde en fijne werkplek creëren voor medewerkers en ze, hoe lang ze ook al in dienst zijn, mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen."

www.communicatiemakers.nl

Innovatiemakelaar Sina vertelt

Steeds meer ondernemers onderzoeken de mogelijkheden voor energiezuinige en duurzame kantoorpanden. Vanaf 1 juli dit jaar hebben bedrijven met meer dan 50.000 kWh energieverbruik zelfs een wettelijke informatieplicht van energiebesparende maatregelen. Het Innovatiehuis Noord-Veluwe ondersteunt ondernemers kosteloos met vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Verbinden

“Ondernemers hebben vaak talloze ideeën. Van plannen tot het zelf opwekken van energie tot het ontwikkelen van slimme producten en diensten. Binnen het netwerk van het Innovatiehuis Noord-Veluwe proberen we hen te helpen. We brengen ondernemers in verbinding met de juiste partijen, van andere bedrijven tot onderwijsinstellingen en overheid. Ook zijn we een sparringpartner en brengen we in kaart welke subsidiemogelijkheden er zijn.” vertelt Sina.

“Zo heb ik met Richard van Accent Communicatiemakers gekeken naar de mogelijkheden en kansen die zijn nieuwe pand in Harderwijk met zich meebrengt. Richard is een slimme en ambitieuze ondernemer. Hij heeft veel plannen; van het zelf opwekken van energie tot het oprichten van een broedplaats voor technische startups.” Om het kantoorpand het meest duurzame pand van Harderwijk te laten worden legt Van der Poll onder andere het hele dak vol zonnepanelen. Deze panelen wekken meer stroom op dan Richard zelf nodig heeft. Innovatiemakelaar Sina onderzoekt met hem de opties om met deze stroom te benutten voor productie en opslag van waterstof.

Open deuren

Volgens Sina zijn steeds meer ondernemers bewust bezig met vernieuwing. “Daarvoor wordt er ook steeds meer samengewerkt. Bedrijven zijn vaker bereid om hun deuren open te zetten, kennis te delen en zo samen met anderen te groeien.” Hij geeft het idee van ondernemer Richard om zijn kantoor met anderen te delen als voorbeeld. “Vanuit het netwerk ken ik diverse verzamelkantoren en innovatielabs waar ondernemers met elkaar en met studenten en onderwijsinstellingen samenwerken. Samen met Richard gaan ik een aantal van deze locaties bezoeken om inspiratie op te doen en het zogezegde ‘circulaire kantoormodel’ voor de regio Noord-Veluwe uit te werken.”

Podium

Naast de innovatietrajecten met ondernemers organiseert het Innovatiehuis met haar partners diverse bijeenkomsten. Het hele jaar door worden verspreid door de regio themabijeenkomsten georganiseerd over o.a. duurzaamheid, HR en innovatie. Ook wordt jaarlijks de Veluwse Innovatieprijs uitgereikt. “Tijdens de feestelijke uitreiking, die dit jaar op donderdag 28 november plaatsvindt, bieden we 10 Veluwse ondernemers een podium en krijgen ze een unieke kans om zich te presenteren.” vervolgt Sina. Uit de genomineerden wordt een jury- en publiekswinnaar gekozen. De zoektocht naar innovatieve producten, diensten of concepten in de regio is inmiddels gestart. Aanmelden of nomineren voor de Veluwse Innovatieprijs kan tot 14 oktober op deze pagina

551