Accent Communicatiemakers

Ondernemen met ambitie: duurzaamste pand van Harderwijk

Ondernemer Richard van der Poll laat zien dat innoveren kan in elke branche. De afgelopen jaren transformeerde hij van traditionele drukkerij tot een full-service leverancier van communicatiemiddelen, zowel offline als online. Het bedrijf groeit op de locatie in Putten uit haar jasje en daarom verhuist Accent Communicatiemakers medio augustus 2019 naar Harderwijk. Een ambitieus project: het pand moet de duurzaamste kantoorruimte van Harderwijk worden.

Opgericht in1986

Aantal medewerkers8

PlaatsPutten (medio 2019 Harderwijk)

Richard van der Pol Accent

Van stencilmachine tot drukkerij

De stencilmachine in het huis van zijn ouders is waar het 33 jaar geleden allemaal mee begon. In 1996 stapte Richard van der Poll in het bedrijf van zijn ouders. Dankzij zijn achtergrond in IT weet hij met de drukkerij een digitaliseringsslag te maken. Door het producten- en dienstenaanbod te verbreden zijn ze niet meer alleen afhankelijk van drukwerk. Vandaag de dag vervullen ze als allround leverancier van online communicatiemiddelen, drukwerk en signing een belangrijke functie in de regio. Ze richten zich op partnerships waarbij ze organisaties het volledige communicatievraagstuk uit handen nemen.

Persoonlijke aandacht staat bij Accent centraal, zowel voor de klant als voor de eigen medewerkers. Van de acht personeelsleden zijn er maar liefst vier al meer dan 20 jaar in dienst. Het bedrijf heeft een sterke band met de regio. Maar ook grote klanten door heel Nederland worden vanuit Putten bediend. 

Een duurzame werkplek

"Op allerlei manieren probeer ik een steentje bij te dragen aan een schoner milieu", vertelt eigenaar Richard van der Poll. Voor de nieuwbouw in Harderwijk heeft hij de ambitie het meest duurzame pand van Harderwijk te ontwikkelen. "Dat is nog steeds mogelijk! Drie jaar geleden zijn we begonnen met voorbereiden en in april 2019 is de bouw begonnen." Niet alleen wat betreft kantoorpand heeft de ondernemer grote ambities, maar ook in het eigen vakgebied. "We onderzoeken de mogelijkheden van duurzame reclame oplossingen. Zo voeren we met partner een onderzoek uit naar het gebruik van olifantengras voor reclameplaten. Dit is erg sterk en duurzaam materiaal dat bestaande grondstoffen zoals hout zou kunnen vervangen."

Circulair kantoormodel

Richard heeft zichzelf en de aannemer als doel gesteld om een zo duurzaam mogelijk kantoorpand te bouwen. "We zorgen onder andere voor goede isolatie, led-verlichting en andere energiebesparende maateregelen binnen. Een warmepomp verwarmt het gebouw met aardwarmte en we willen hemelwater opvangen en gebruiken om de toiletten door te spoelen. Op het dak komen zonnepanelen." vervolgt hij. Met een energiezuinig pand zal hij zelf niet alle opgewekte energie nodig hebben. Daarom onderzoekt hij ook de mogelijkheden om met deze stroom waterstof te maken.

Voor het nieuwe kantoorpand denkt Van der Poll na over een circulair kantoormodel. "We willen het duurzame pand zo efficiënt mogelijk inzetten. Het kantoor bouwen we 'op de groei' en de eerste jaren zullen we niet al het vloeroppervlak gebruiken. Daarom ben ik bezig met een verhuurconcept om ook anderen een circulaire (flex)werkplek te kunnen bieden."

Over vijf jaar hoopt Richard het circulaire kantoormodel draaiende te hebben. "Maar ik wil bovenal een plezierige, gezonde en fijne werkplek creëren voor medewerkers en ze, hoe lang ze ook al in dienst zijn, mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen."

www.communicatiemakers.nl

Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden met informatie die relevant is voor mij als ondernemer.
De Diamant van Midden Nederland

Met behoud van eigenheid, schitteren als collectief.

Hiermee schrijf ik me voor de nieuwsberichten van De Diamant van Midden-Nederland.

551