ClearCircle

ClearCircle maakt de schoonmaakcirkel écht rond

ClearCircle uit Ermelo levert schoonmaakmiddelen aan de professionele markt. Het bedrijf brengt een uniek concept op de markt: een bag-in-boxverpakking die niet alleen duurzaam geproduceerd wordt, maar ook nog eens volledig kan worden hergebruikt. Eigenaar Roland Aartsen vertelt over zijn vinding en over zijn doel: de cirkel in de schoonmaakbranche écht rond maken.

Opgericht in2018

Aantal medewerkers7

PlaatsErmelo

Foto clearcircle 1

Een volledig herbruikbare verpakking

ClearCircle levert onder meer aan restaurants, hotels en zorginstellingen. Organisaties waarin hygiëne een sleutelfactor is. Net als het terugbrengen van de afvalstroom en een steeds duurzamere bedrijfsvoering. Roland Aartsen: “Ik ben van huis uit chemicus. En daarnaast al jaren actief als leverancier van onder meer schoonmaakmiddelen aan de professionele markt. De laatste jaren zijn er veel milieuvriendelijke schoonmaakoplossingen op de markt gekomen. Een volledig circulaire verpakking bleef echter uit. Verpakkingen worden wel gemaakt van gerecycled materiaal, maar na gebruik verdwijnen ze alsnog in de verbrandingsoven.

Onze nieuwe verpakking wordt verwerkt tot een granulaat van 100% polyethyleen. Dit granulaat is de grondstof voor onze doseerkubussen, die we zelf maken met een 3D-printer.”

Geen afval meer voor de klant

Aartsen vertelt verder over zijn concept: “Wij willen onze klanten volledig ontzorgen. Daarom leveren we niet alleen de schoonmaakproducten, maar beheren we ook hun voorraad op locatie. Via een online portaal zien we het verbruik van iedere klant. Iedere maand vullen we de voorraad bij en nemen we de gebruikte verpakkingen weer mee terug. Zo lossen we meteen het afvalvraagstuk van de klant op.”

Bag-in-box: suikerriet en polyethyleen

De schoonmaakmiddelen van ClearCircle onderscheiden zich in kwaliteit niet enorm van die van de concurrenten. Ook die zorgen namelijk voor een schoon resultaat. Maar de verpakking geeft ClearCircle volgens Roland Aartsen een grote voorsprong: “Als enige in Europa hebben we productie, inzameling en hergebruik volledig in eigen beheer.

Wij leveren onze producten in een zogenaamde ‘bag-in-box.’ Dit is een doos met daarin een zak van 81% suikerriet. De zak kan tot 8 keer worden hergebruikt. Daarna wordt deze vermalen en geprint tot doseerkubussen voor de bag-in-box. In de kubussen zit een handig doseersysteem, waardoor de klant verspilling eenvoudig kan tegengaan.

Hotels kunnen, door ons product te gebruiken, extra ‘Green-Key’ punten scoren. Het Green-Key keurmerk maakt een hotel aantrekkelijker voor de bewuste consument.”

Een goed gevoel om hiermee bezig te zijn

Roland Aartsen ziet tal van mogelijkheden om van ClearCircle een groot succes te maken. “We zijn in gesprek met een aantal grote ketens over een overstap naar producten van ClearCircle. Daarnaast blijven we volop in ontwikkeling. Sommige producten, zoals vloerreinigers, zijn lastig te doseren. Daar wil ik een oplossing voor vinden.

En ons voorraadbeheer kan nóg beter. We doen dit nu met een elektrische bus, maar die heeft een beperkte actieradius. Omdat veel van onze klanten in Amsterdam en omgeving zitten, overwegen we om daar nu een depot te openen. Hierdoor kunnen we hen ook elektrisch blijven bedienen.

Tot slot zou ik graag een lijn op de markt brengen van duurzame goederen om onze producten heen. Denk aan schoonmaaktrolleys of inloopmatten. Zo dragen we bij aan een schonere wereld. Dat was niet mijn primaire doel maar het geeft het me een goed gevoel om er op deze manier mee bezig te zijn.”

In 2018 was ClearCircle een van de kandidaten voor de Veluwse Innovatieprijs.

www.clearcircle.nl

552