Heinen Delfts Blauw

Delfts Blauw vanuit Putten de hele wereld over

Delfts Blauw dat vanuit Putten de hele wereld over gaat. Wist u het? Heinen Delfts Blauw is al sinds de jaren zeventig gevestigd in Putten. Naast het traditionele Delfts Blauwe aardewerk ontwikkelen ze samen met hedendaagse designers Delfts Blauw in een modern jasje. Eind 2017 hopen ze in een prachtig nieuw pand op het Keizerswoert bedrijventerrein te trekken. Een aanwinst voor de regio! 

Opgericht inJaren '70

Aantal medewerkers105

PlaatsPutten

Nieuwbouw Heinen Delfts Blauw

De eye-catcher van Keizerswoert

Het is een verhuizing van slechts tweehonderd meter, maar heeft toch flink wat voeten in de aarde. Heinen Delfts Blauw groeit en de huidige locatie op het bedrijventerrein Keizerswoert in Putten wordt te klein. "Daarom verhuizen we naar een andere locatie op het terrein", vertelt Jorrit Heinen, directeur van Heinen Delfts Blauw. "Half maart hopen we te kunnen starten met het slopen van het pand wat daar nog staat en een maand later beginnen we met bouwen."

Op dit moment neemt de productielocatie en het magazijn zo'n 1100m2 in beslag. "Dat breiden we uit naar zo'n 1750m2", vervolgt Jorrit. "Nu is het passen en meten maar straks heeft iedereen zijn eigen plekje. We vinden het belangrijk om de ruimte open te maken zodat we samen kunnen werken, maar ook met de mogelijkheid om in stilte te kunnen werken. We bouwen groter dan dat we nu nodig hebben, zodat we door kunnen groeien!"

Naast de locatie in Putten is er ook een productielocatie in China en is er de ambitie om een publiekstoegankelijke productielocatie in Delft te openen. 

Van hobby tot beroep

Midden jaren '70 storte Jaap Heinen zich vol op zijn nieuwe hobby: het schilderen van aardewerk. Al snel opent hij een atelier aan huis en eind jaren zeventig wordt de eerste winkel in het centrum van Putten geopend. Inmiddels is zijn zoon, Jorrit Heinen, directeur van Heinen Delfts Blauw en gaat het aardewerk uit Putten de hele wereld over. "Als tiener kon ik al veel leren van mijn vader en was ik volop bij het bedrijf betrokken", vertelt Jorrit, "In 1986 stapte ik officieel in het bedrijf en verhuisden we de zaak naar Amsterdam." In een mooi pand aan de Prinsengracht vond de gehele productie plaats: van het maken van de vormen tot het glazuren, bakken en schilderen. 

De vraag naar Delfts Blauw neemt toe en vader en zoon kunnen grootschaliger gaan produceren. "We bleven groeien en gingen ook aan andere winkels leveren", vervolgt Jorrit, "Daarom besloten we ook een lager segment te produceren. Met deze goedkopere producten hebben we de markt breder gemaakt." Als in 2005 de fabriekshal in Amsterdam te klein wordt besluiten ze terug naar Putten te verhuizen. "Ik had een gezin en wilde mijn kinderen graag laten opgroeien in dezelfde omgeving als ik dat heb kunnen doen", vertelt Jorrit, "De productie was weer terug in Putten en vanuit hier konden we de winkels toeleveren. Zelf openden we ook meerdere winkels in Delft, Amsterdam inmiddels ook op Curaçao."

Grootschalige productie in China

Vijf jaar geleden blijkt toch ook Putten te klein voor de volledige productie. "We wilden ook grootschalig goedkoop kunnen produceren", zegt Jorrit, "Daarom laten we nu de Delfts Blauwe souvenirs in China produceren. Hierdoor kunnen we alle prijssegmenten leveren." Naast de verkoop in hun eigen winkels wordt er aan zo'n 100 andere souvenirwinkels door het hele land geleverd. "Het internet is belangrijk voor onze internationale verkopen", vervolgt Jorrit, "Via online kanalen leveren we in Amerika bijvoorbeeld aan regio's waar veel Nederlanders naartoe geëmigreerd zijn". 

Traditioneel aardewerk in een modern jasje

De laatste twee jaar is Heinen Delfts Blauw volop bezig het traditionele aardewerk in een nieuw jasje te steken. "Hiervoor zoeken we aansluiting met designers uit de interieur wereld", vertelt Jorrit, "Met zes hedendaagse ontwerpers hebben we modern servies met de uitstraling van Delfts Blauw ontwikkeld." De afgelopen tijd werd dit nieuwe concept op diverse beurzen gepresenteerd en de reacties zijn vol lof. "We laten zien dat we écht mooie dingen kunnen maken, voor verschillende doelgroepen. De hedendaagse designwereld heeft niet veel met Delfts Blauw maar wij laten zien dat dit wel kan."

Heinen Delfts Blauw heeft duidelijke ambities. "In Delfts aardewerk willen we de grootste speler in de markt worden", zegt Jorrit, "Er zijn niet veel spelers in de markt dus met hard werken en blijven vernieuwen willen we dit bereiken. We zijn een echt productiebedrijf gericht op retail en daarin zijn we uniek in de markt." Naast de nieuwe productielocatie in Putten wil Heinen Delfts Blauw ook een productielocatie in Delft starten die publiekstoegankelijk is. "We zijn dit aan het vormgeven en hopen hier later dit jaar meer over te kunnen vertellen", sluit Jorrit af, "Met productie in Putten, China en Delft is de cirkel rond."

www.heinendelftsblauw.nl 

516