Chemie vervangen door biologie

Zoveel mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen vervangen door biologische, dat is de visie van HortiPro. Gerco Overweg en zijn vrouw Jenjer startten het bedrijf in 2012 en hebben sindsdien een aantal unieke producten ontwikkeld. “Een minimale ecologische footprint op de omgeving creëren, dat is onze doelstelling”, vertelt Gerco.

Opgericht in:2012

Aantal medewerkers:7

Plaats:Ermelo

BlocCade-HortiPro

De grens over

Met het succesvolle MossKade en BlocCade heeft HortiPro binnen de tuinbouw en fruitteelt sector een afzetmarkt opgebouwd die ook voor andere producenten interessant bleek te zijn. Vanuit de kleine fabriek in Ermelo produceert en distribueert HortiPro inmiddels een totaalpakket aan natuurlijke en biologische middelen van diverse leveranciers. Kantoren, een lab, koelkasten met feromonen en een grote bunker om de gewasbeschermingsmiddelen in op te slaan. Hun klanten bevinden zich door heel Europa: Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en meer. Gerco: “We willen voor de complete teelt en alle problemen die daarbij horen oplossingen bieden. En dat alles zonder chemische middelen. Ondersteuning is daarbij belangrijk, we maken bijvoorbeeld spuitschema’s (ICM, Integrated Crop Management), waarbij een combinatie van middelen zorgt voor een systeem van gewasbescherming voor een teelt of voor een heel jaar. Onze collega Eric Kerklaan is een van de betere gewasbeschermingsdeskundigen in Nederland, hij richt zich volledig op onderzoek en technische advisering.”

Serieuze concurrent van de chemie

Qua politiek heeft HortiPro het tij mee, want Europa wil zich chemische middelen steeds meer uitfaseren. Toch blijkt de praktijk weerbarstig. Gerco: “Als een middel chemisch of biologisch actief is heb je een toelating nodig in de EU. Zo’n traject kan jaren duren en tot 1,5 miljoen euro kosten. Maar er zit zeker groei in deze branche. We zijn al een serieuze concurrent van de chemie en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen.” Een gebrek aan goed opgeleide professionals is daarbij een van de bedreigingen vertelt Gerco. In opleidingen wordt weinig aandacht besteed aan gewasbescherming en nog minder aan de natuurlijke variant daarvan. Dat is jammer, want als tuinder is het een wezenlijk onderdeel van je vak.”

Snoeiwond

Zestien tot twintig weken, zo lang duurt het tot een plant zich herstelt van een snoeiwond. De wond droogt in of het schors herstelt zich, zodat bacteriën en schimmels geen kans hebben. Het door HortiPro ontwikkelde BlocCade vormt direct na het snoeien een fysieke barrière en voorkomt daarmee taksterfte, wereldwijd een gigantisch probleem in met name de wijnbouw. Gerco: “Dit is echt een uniek product dat heel goed werkt en dat we nu in Europa verder aan het uitrollen zijn. Ook MossKade is een fysiek werkend middel, namelijk een coating van eiwit en zetmeel die bomen en planten beschermt tegen algen en mossen.”

Mannetjesmotten verwarren

Parasitaire schimmels tegen insecten, een hyper-parasitaire schimmel tegen meeldauw en verwarringsferomonen die voortplanting van insecten voorkomen. HortiPro distribueert een divers productaanbod. Gerco: “We zijn de eerste partij in Nederland die een verwarringsferomoon voor in de kassen aanbiedt, specifiek voor tomaten. In 2007 kwam de tomatenmineermot vanuit Zuid Amerika naar Europa en dus naar Nederland. Larven van deze mot tasten tomaten aan en het diertje is inmiddels resistent voor chemische bestrijding. Onze dispensers verspreiden dezelfde feromonen (geurstoffen) die vrouwtjes uitscheiden om mannetjes aan te trekken voor de paring. Mannetjes raken het spoor bijster en de populatie blijft laag. Wereldwijd is dit echt een succes aan het worden en daarom zijn we bezig om ook dispensers voor andere typen plagen te ontwikkelen.”

Het gaat om de mensen

Met een klein en betrokken team maakt HortiPro een stabiele groei door. Gerco: “Het meest trots ben ik op mijn collega’s. We vormen een fijn team en uiteindelijk gaat het toch om de mensen. Iedereen heeft zijn taak en samen streven we een mooi doel na. We leven met zijn allen op deze planeet en maken er niet altijd het beste van. Wij laten op het gebied van gewasbescherming zien dat het ook op een andere manier kan.”

560