I&S Sporthorses

Van hobby naar innovatieve onderneming

Het zit hem in de genen: Stefan Rozendaal groeide op tussen de paarden en kwam in 2017 terug naar kasteel De Vanenburg in Putten. Na een succesvolle periode in het vastgoed besloot hij vol voor zijn passie te gaan en een fokkerij voor dressuurpaarden op te richten. Inmiddels zijn de stallen gebouwd groeit de eerste lichting veulens op.

Opgericht in2017

Aantal medewerkers3

PlaatsPutten

Paarden bij I&S Sporthorses

Vernieuwend in een traditionele markt

In een wat traditionele markt pakt I&S Sporthorses (I&S) het net even anders aan. “De markt is niet transparant”, vertelt Stefan, eigenaar van I&S. “Kopers schaffen een dressuurpaard aan op basis van wat ze zien tijdens wedstrijden. Wij willen genetisch onderbouwen dat het veulen sterk en kwalitatief is. Het belang van wetenschap overbrengen naar de kopers ziet hij als belangrijk doel. ” Om tot de juiste kennis te komen doet de paardenfokker grondig onderzoek, o.a. met Universiteit Utrecht wat betreft voortplantingstechniek en met de Wageningen Universiteit (WUR) op het gebied van populatie genetica.

Al van jongs af heeft Stefan paarden om zich heen. Als hobby fokt hij tuigpaarden (welke vroeger op het land werden gebruikt) als wedstrijdpaarden. Tijdens zijn periode als bestuurslid bij het paardenstamboek KWPN (gevestigd in Ermelo) blijft hij nauw betrokken bij de sector. In 2017 besluit hij terug te gaan naar de plek waar hij opgroeide en op de ouderlijke boerderij zijn eigen paardenfokkerij te starten.

De toekomst van de paardensport

In Nederland neemt de omvang van de paardensport af. “Het heeft hier een beetje de stempel van elitesport”, zegt Stefan. Waarom dan toch flink investeren in de fokkerij? “Wereldwijd groeit de markt wel. In landen als China en de Arabische landen is het echt een sport in opkomst. Een paard staat daar voor prestige en men wil het beste van het beste.” Op dit moment verkoopt I&S al veulens in Nederland maar ook ver daarbuiten. Stefan: “Mijn ambitie is om hier met het kasteel in de achtertuin internationale veilingen te organiseren.”

Het belang van de wetenschap

Volgens Stefan schiet de kennis van kopers op dit moment flink te kort. “De doelgroep van kopers onderkent het belang van genetische informatie en het gebruik van de juiste voortplantingstechnieken”, vervolgt Stefan. Met zijn fokkerij wil hij nieuwe technieken ontwikkelen om de zogeheten ‘genoomfokwaarden’ te berekenen. “We zijn bezig om samen met Wageningen University een onderzoek op te zetten hoe deze technieken ook ingezet kunnen worden op kleinere schaal, zodat we geen 5.000 paarden nodig hebben voor valide resultaten.” Dit is echter een behoorlijke uitdaging.

De volledige keten in Putten

Stefan steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken: “Binnen 3-5 jaar wil ik dat het hele proces hier in Putten plaatsvindt.” Op dit moment moeten paarden naar Utrecht voor de voorbereiding op de bevruchting en worden de ei- en zaadcellen naar een laboratorium in Italië getransporteerd voor de bevruchting. “De gehele keten hier plaats laten vinden is niet alleen efficiënt, maar is ook in het belang de paarden. Minder transport betekent minder stress.” In Nederland is nagenoeg geen enkele fokkerij die het hele fokproces op één locatie uit kan voeren. I&S hoopt de eerste te zijn en daarmee ook de regio op de kaart te zetten.

Leren van de voorlopers

Volgens Stefan valt er veel te leren bij andere diersoorten. “In koeienfokkerij bijvoorbeeld zijn ze al een heel stuk verder qua kennis en ontwikkeling”, sluit Stefan af. “In de paardenbranche zijn er nog veel kwaliteitsslagen te maken. Met behulp van de wetenschap willen wij de komende jaren de wereldwijde markt gaan bedienen.”

 

www.ienssporthorses.nl

543