Werk van maatwerk

Het ophalen van netten op een vissersboot, openen en sluiten van theatergordijnen of het bergen van scheepswrakken: de motoren van totaalleverancier Kolmer doen het. Kolmer levert elektromotoren die worden toegepast in pompen, ventilatoren, aandrijftechniek en aan boord van schepen. Daarnaast ontwerpt Kolmer motoren op maat, volledig afgestemd op de wensen van de klant. De organisatie is hard gegroeid en volop in ontwikkeling. Een gedegen professionaliseringsslag is gaande om klaar te zijn voor verdere groei de komende jaren!  

Opgericht in:1983

Aantal medewerkers:26

Plaats:Putten

Directie Kolmer Elektromotoren

Collega’s bepalen samen de richting

Het afgelopen jaar werd een duidelijke koers voor Kolmer vastgelegd. Dat was geen top-down proces, de medewerkers van Kolmer hadden hierin een groot aandeel. Algemeen Directeur Martijn Stoffelsen (links op de foto) vertelt: “Tijdens een bijeenkomst, waar wij als management trouwens niet bij aanwezig waren, stond de vraag centraal: Waar staan we over vijf jaar en hoe zijn we daar gekomen? Onze medewerkers kwamen met hele mooie ideeën. Door de strategische en operationele plannen bij elkaar te brengen zijn we tot een mooie visie gekomen, samengevat in de ‘Big Five van Kolmer’. Aan dingen die buiten deze vijf kernpunten vallen besteden we geen energie. Wij verkopen motoren. Alles wat daarvan afleidt doen we gewoon niet!”

De Big Five van Kolmer:

1: Klant
2: Personeel
3: Juiste voorraad
4: Kennis
5: Innovatie

Klant - flexibiliteit is essentieel

Waar veel soortgelijke bedrijven worden opgeslokt door grotere partijen, is Kolmer zelfstandig gebleven. De flexibiliteit en snelheid die de organisatie daardoor kan realiseren is haar grote kracht en onderscheidende factor. Als een klant belt is het antwoord eigenlijk nooit ‘nee’. Martijn: “Die flexibiliteit is onze toekomst, ons bestaansrecht. Bij elke keuze die we maken blijft de wens van de klant op nummer één staan. Ik bezoek maandelijks samen met mijn buitendienst collega een aantal klanten. Dan vraag ik altijd: ‘hoe zie je Kolmer?’. In de antwoorden die ik krijg staan altijd snelheid, flexibiliteit en een familiegevoel centraal. We zijn een team dat samenwerkt en elkaar helpt, in een fijne, collegiale sfeer. We hebben elkaar nodig.”

Personeel: eigenaarschap en bevlogenheid

Het geven van een duidelijke richting en kaders blijkt een goede zet. De medewerkers van Kolmer zijn er blij mee. Kolmer kiest voor een managementstijl die veel vrijheid geeft. Deze manier van werken is nieuw voor Kolmer, een omslag waarmee de organisatie mensen in hun kracht wil zetten. Martijn: “Er werken hier vakmensen die weten wat ze doen. Ik hoef ze alleen maar te vertellen wat er moet gebeuren. Hoe ze dat doen is hun eigen verantwoordelijkheid. Eigenaarschap maakt mensen trots en medewerkersbevlogenheid is essentieel.”

Kennis: elektromotoren voor studenten

Op dit moment zijn veel collega’s binnen Kolmer bezig met opleidingen en cursussen. Dat doen ze niet alleen voor zichzelf, er wordt ook geïnvesteerd in het bijdragen aan kennis van anderen. Martijn: “We hebben de koers bepaald en onze mensen zorgen dat ze voldoende bagage hebben om mee te groeien. We hebben daarbij een sociale en open blik. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of vluchtelingen zijn bijvoorbeeld welkom bij ons.” De organisatie werkt daarnaast graag samen met onderwijsinstellingen. Hands-on! Materialen leveren, kennis en passie delen. In samenwerking met Landstede voert Kolmer bijvoorbeeld mooie projecten uit, vertelt Martijn. “Ik werd gebeld door een van de docenten en nog diezelfde dag kwam een aantal studenten naar ons toe met de trein. Samen met onze chef werkplaats kozen ze een motor en daarmee hebben ze een houtklover gebouwd. Voor een houthakselaar, later dat jaar, was geen passende standaardmotor. De studenten zijn bij ons aan het engineeren gegaan en uiteindelijk hebben we een specifieke motor vanuit Italië besteld” Een volgend projectdoel van Landstede is om de botters van de vloot van Harderwijk elektrisch te laten varen. Diesels eruit, elektromotoren erin. Een vrij specifiek onderwerp waar de docenten geen ervaring mee hebben. “Daarom komt één van onze klanten hier binnenkort een college geven aan docenten van Landstede en medewerkers van de botterstichting.”

Innovatie en duurzaamheid: verlengen levensduur

Martijn: “Een elektromotor is een elektromotor. Die wordt uiteraard doorontwikkeld en bijvoorbeeld energiezuiniger, maar de werking is al een jaar of dertig hetzelfde. Waar wij wel in kunnen innoveren is het verlengen van de levensduur van motoren.” Kolmer levert veel klantspecifieke motoren, optimaal uitgerust voor een specifieke toepassing. Een motor die zo goed mogelijk functioneert en zo lang mogelijk meegaat. Daarnaast heeft Kolmer een Top Coating laten ontwikkelen, uniek in de markt. “Bij motoren die worden blootgesteld aan zeewater of agressieve stoffen, laat de verflaag los. Een motor wordt vaak al vervangen terwijl de binnenkant nog prima in orde is. We hebben de Kolmer Top Coating (KTC) getest, twee motoren hebben negen maanden in de Rotterdamse haven gehangen. Een overduidelijk resultaat!” Inmiddels onderzoekt TNO hoe Kolmer deze coating veilig kan aanbrengen en wordt de veiligheid van het product getest. Daarnaast stimuleert Kolmer de aankoop van energiezuinige motoren. Met een eenvoudige tool kunnen klanten berekenen of de Energie Investeringsaftrek voor hen interessant is. Met deze fiscale maatregel krijgen ze een deel van de aankoop terug.

Nieuwbouw Henslare Putten

In haar huidige pand kan Kolmer nog een paar jaar vooruit, maar er zijn plannen voor nieuwbouw. Martijn: “We zijn volop aan het  professionaliseren en verbeteren onze processen. We willen graag een nieuw bedrijfspand bouwen op Henslare in Putten zodat we deze nieuwbouw optimaal kunnen afstemmen op de huidige ontwikkelingen. We willen een robuust en duurzaam pand neerzetten. Je hebt de juiste mensen nodig en de juiste plek. Ik ben erg trots op Kolmer, op al mijn collega’s. Het is heel mooi om als organisatie stappen te zetten en bezig te zijn met innovatie. Ik heb zin in de komende jaren, we blijven deze mooie organisatie verder ontwikkelen!”

Ontdek meer op www.kolmer.nl

556