Leadax

Van afval tot innovatieve waterkering

Met jarenlange ervaring in het produceren van dakbedekking startte Bitufa met de ontwikkeling van een nieuw, innovatief bouwproduct. Ruim een jaar geleden was het zover: de milieuvriendelijke loodvervanger Leadax was klaar voor verkoop in Nederland en daarbuiten. Inmiddels is Leadax gepatenteerd en wordt het wereldwijd verkocht in 12 landen.
 

Winnaar VIP2018

 

Leadax wint Veluwse Innovatie Prijs 2018!

Het publiek en de jury waren unaniem: Leadax won op donderdagavond 29 november de Veluwse Innovatie Prijs. Het bedrijf uit Wapenveld ontwikkelde de eerste circulaire loodvervanger ter wereld. Het product is gemaakt gerecycled folie dat wordt gebruikt in gelaagd glas, zoals voor autoruiten of veiligheidsglas. Leadax heeft dezelfde eigenschappen als lood, maar zonder de schadelijke effecten op gezondheid en milieu en is ook nog eens lichter en goedkoper. Lees verder >

Opgericht in:1998

Aantal medewerkers:20

Plaats:Wapenveld

Zonnenpanelen klein

Van gelaagd glas tot loodvervanger

Je ziet het niet, maar veel ruiten bestaan uit gelaagd glas. Niet alleen in een auto, maar ook in gebouwen worden ruiten vaak voorzien van een folie (pvb) dat ervoor zorgt dat glas niet versplinterd. Deze folie vormt de basis voor Leadax. Bij het recyclen van deze ruiten wordt het glas al jarenlang gerecycled, maarde achtergebleven folie werd voorheen niet gebruikt voor nieuwe toepassingen.

Leadax ging met deze folie aan de slag en ontwikkelde er een loodvervanger mee. Het product ziet eruit als lood én is precies op dezelfde manier toe te passen. Daarmee biedt het een milieuvriendelijke oplossing voor elk dak. 

Bedacht en ontwikkeld op de Veluwe

Het innovatieve product is bedacht, ontwikkeld en wordt geproduceerd in de fabriek in Wapenveld. “Leadax is volledig in eigen huis ontwikkeld”, vertelt Robbert Engelen, commercieel directeur van Leadax. “Alle kennis en techniek hebben we in huis. Onze specialisten hebben drie jaar gewerkt aan het product en daarna was het klaar voor lancering op de markt.”

Inmiddels is het product zo’n anderhalf jaar te koop en de reacties uit de markt zijn positief. “De vakmensen die het gebruiken zijn enthousiast”, zegt Robbert. Via de professionele dak- en bouwgroothandel wordt het product verkocht. “Uiteindelijk moet de vakman overtuigd zijn van ons product en er mee willen werken. We zien steeds meer herhalingsaankopen en dat motiveert om ons extra om het product wereldwijd bekend te maken.”

Internationalisering

Ook buiten Nederland timmert Leadax flink aan de weg. Het product wordt inmiddels in 12 verschillende landen verkocht, waaronder in Australië. “Bouwstijlen zijn overal verschillend”, vervolgt Robbert. De toepassing van de loodvervanger kan dan ook verschillen. “In West-Europa wordt het voornamelijk toegepast op daken, maar in het Midden-Oosten wordt het veel gebruikt om kelders waterdicht te maken.” Leadax is een generiek product en wereldwijd in elk klimaat toepasbaar.

Nieuwbouw fabriek

Ondanks de internationale focus, blijft de ontwikkeling en productie van het product in de buurt. “De kennis en kunde van onze medewerkers is essentieel voor de groei van ons bedrijf. Onze medewerkers wonen hier in de buurt, dus daarom bouwen we onze nieuwe productielocatie slechts 200 meter verderop.” zegt Robbert. Hij sluit af: “Lood heeft zijn beperkingen, en is een zwaar, toxisch metaal. De afgelopen jaren is het al verdwenen uit benzine, mag er niet meer gevist worden met lood en worden er geen leidingen van lood meer aangelegd. Het dak is een van de weinige plekken waar lood nog wel te vinden is. We hopen er met dit product voor te zorgen dat lood ook daar niet meer nodig is!”

www.leadax.nl

 

Bij eerdere publicatie van dit artikel werd verwezen naar een inmiddels gerectificeerd onderzoek van Nibe.

546