Qimarox

Innovatie door standaardisatie

Al sinds 1995 houdt Qimarox, toen nog actief onder de naam Nedpack, zich bezig met intern transport. Daar waar het begon met service en onderhoud leidde een uitdaging bij een klant ertoe om een eigen machine te ontwikkelen. Met succes: de machine kreeg patent en een eigen productaanbod zorgde voor een nieuwe koers van het bedrijf. De focus werd verlegd naar het toeleveren aan magazijnbouwers en systeemintegratoren met innovatieve, eigen producten. Al sinds 1995 houdt Qimarox, toen nog actief onder de naam Nedpack, zich bezig met intern transport. Daar waar het begon met service en onderhoud leidde een uitdaging bij een klant ertoe om een eigen machine te ontwikkelen. Met succes: de machine kreeg patent en een eigen productaanbod zorgde voor een nieuwe koers van het bedrijf. De focus werd verlegd naar het toeleveren aan magazijnbouwers en systeemintegratoren met innovatieve, eigen producten.

Opgericht in1995

Aantal medewerkers70

PlaatsHarderwijk

Machine van Qimarox

Modulair, gestandaardiseerd en tóch innovatief

Bij de ontwikkeling van haar machines kiest Qimarox bewust voor een modulaire opbouw en gestandaardiseerde machines. “Standaardiseren succesvol doen is een uitdaging”, zegt Jaco Hooijer, Operations Manager bij Qimarox. “Als machinebouwer wil je alles op kunnen lossen en daardoor ga je snel de breedte in. Door nee te durven zeggen en heel goed te luisteren naar de markt kunnen we toch gestandaardiseerde machines ontwerpen. De focus ligt daarom volledig op de kwaliteit én doorontwikkeling van onze producten in plaats van maatwerkoplossingen die veel tijd in beslag nemen.”

Van service en onderhoud naar eigen producten

“Nedpack richtte zich in eerste instantie op service en onderhoud aan bestaande machines”, vertelt Jaco. “Al snel was er genoeg werk voor de oprichter en kon het team uitgebreid worden. Er werd een pand geopend en na verloop van tijd werd hier ook geproduceerd.” Als in 1998 een klant met een probleem aanklopt wordt er machine ontwikkeld. “De klant wilde goederen verticaal kunnen verplaatsen en daar ontwikkelden we onze eerste echte verticale transporteur voor”, vervolgt Jaco. “Deze machine bleek zo revolutionair en succesvol dat er patent aangevraagd kon worden. Daarom besloten we om de machine ook voor andere klanten op de markt te brengen.”

Innoveren in moeilijke tijden

Wanneer in 2008 de financiële crisis om de hoek komt kijken, heeft dit invloed op het aantal projecten. “Wij leveren aan magazijnbouwers en systeemintegratoren en die voerden in de crisis een stuk minder projecten uit.”, zegt Jaco. “Dit zorgde voor minder productie aan onze kant, maar leverde daardoor ook tijd op voor doorontwikkeling van producten. Daar is onze focus volledig naar uitgegaan. We konden onze verticale transporteur versneld door ontwikkelen en dat kwam goed uit. Toen de economie weer aantrok konden we direct met de vernieuwde producten naar internationale beurzen.”

Standaardisering en transparantie als succes

Qimarox kiest bewust voor een modulair opgebouwd en gestandaardiseerd productaanbod. “Standaardiseren succesvol doen is best een uitdaging!”, vervolgt Jaco. “Als machinebouwer wil je het liefst alle uitdagingen van je klant kunnen oplossen. Dan ga je al snel de breedte in. Wij hebben geleerd niet elke uitdaging op te pakken en bij onze opzet van standaard modules te blijven. Door goed te reageren op signalen uit de markt zorgen we dat onze producten aansluiten bij ontwikkelingen in de markt en houden wij de kwaliteit van onze producten hoog. We blijven innoveren maar werken dit uit in een gestandaardiseerd product.” Over de prijs van machines communiceert Qimarox opvallend transparant. “Door standaardisering van onze producten kunnen wij een precieze prijs rekenen”, legt Jaco uit. “En er is een prijslijst voor mogelijke extra modules. Zo weet de afnemer precies waar hij aan toe is. In de markt zijn we daarin uniek. Toen we dit op een internationale beurs voor het eerst communiceerden zorgde dit voor een positieve schok bij de bezoekers, ze waren het niet gewend.”, lacht Jaco.

Doorontwikkelen met meer producten

De komende jaren wil Qimarox zich focussen op het verbreden van het productaanbod, zonder de standaardisering los te laten. Ook in de productie verwachten ze groei. “We zien dat de markt groeit en moeten ons de komende tijd voorbereiden op het uitbreiden van de productie.”, sluit Jaco af. “Dit proberen we zo efficiënt mogelijk te doen. We zetten volop in op automatisering, Lean en 5S. De manier van werken en denken proberen we zo toekomstbestendig mogelijk in te richten zodat we samen met onze mensen kunnen groeien!”

www.qimarox.nl

522