Quant Base

Data visualiseren met slimme toepassingen

Het belang van data en de analyse ervan wordt steeds belangrijker en daar speelt Quant Base op in. Met als missie om data begrijpelijk en visueel te maken ontwikkelen ze slimme tools en dashboards voor organisaties. Onlangs ontwikkelden ze een dashboard voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met succes: binnen een paar weken konden de medewerkers met het dashboard aan de slag.

Opgericht in2012

Aantal medewerkers8

PlaatsNijkerk

Dashboard van Quant Base

De juiste data overal ter wereld beschikbaar

“Het Ministerie heeft zoveel data dat het niet te bevatten is.” vertelt Cint Kortmann, directeur van het Nijkerkse bedrijf. Het Ministerie had de wens om infrastructuurprojecten van over de hele wereld inzichtelijk te maken. “Al anderhalf jaar werd er gewerkt aan een oplossing om deze data te kunnen structureren en analyseren. Uiteindelijk was er een systeem waarmee de medewerkers niet overweg konden.” Uiteindelijk komt het Ministerie komt in contact met Quant Base en kunnen de ontwikkelaars snel aan de slag. “Slechts een paar weken later was ons interactieve dashboard geïmplementeerd en overal ter wereld te bereiken voor de medewerkers. Wij kunnen snel ontwikkelen en implementeren, wat ons ook goedkoper maakt dan andere partijen. Daarom konden we direct voor het Ministerie aan de slag!” aldus Kortmann. 

Van analisten detacheren tot zelf analyseren

Zo’n zes jaar geleden wordt Quant Base opgericht. “Ik was werkzaam in de detachering en met onze vestiging in Londen leverden we veel data analisten. We zagen een trend in data-analyse maar voor detachering was de markt in Nederland nog te klein”, vertelt Kortmann. Daarom besluit hij hier zelf in te stappen. Al snel blijkt er naast data-analyse zelf vraag naar de visualisatie van data. Daarom ontwikkelde Quant Base een interactief dashboard en werd deze als product in de markt gezet.

“In een paar woorden uitleggen wat wij doen is best lastig”, lacht Kortmann. “Zeker omdat het nieuw is. We analyseren data en zorgen dat mensen van gegevens die binnen een organisatie worden geproduceerd of beschikbaar zijn letterlijk een beeld krijgen. Visualisatie: zeg het met een plaatje, want dit zegt meer dan 1000 woorden. Zo kan de informatie sneller en beter geïnterpreteerd worden en kan men gefundeerde beslissingen nemen. Meten is weten!” 

Van weersinformatie tot machine data

Welke data in het dashboard geanalyseerd wordt hangt af van het type organisatie. Het kan data van de organisatie zelf zijn of open data, zoals weer- en verkeersinformatie. Een voorbeeld: een internationale machineproducent krijgt vanuit de hele wereld data over het functioneren van de machines. Bijvoorbeeld over hoe vaak de machine aanstaat, hoe lang en wanneer er een storing is. De data komt in het dashboard en geeft de producent een overzicht over wat er met de door hun geleverde machines gebeurt. Door deze data te analyseren krijgen ze inzicht in het gedrag van de machine en kan deze daar waar nodig verbeterd worden.

Quant Base is natuurlijk niet de enige partij die data-analyse toepassingen ontwikkelt. “De snelheid van het dashboard maakt ons product uniek.” vertelt Kortmann. “Veel dashboards zijn log en niet modern. Daarnaast kunnen wij zowel in de cloud als bij een klant op locatie installeren. Bij privacygevoelige data bouwen we een complete oplossing die werkt op de systemen van de klant. Dat kunnen onze concurrenten niet.” Door de applicatie in de cloud kunnen klanten van over de hele wereld het dashboard bekijken en gebruiken. 

Vanuit Nijkerk (en de cloud) de wereldmarkt op

“We zijn gevestigd in Nijkerk en dat is voor ons een perfecte locatie. Dichtbij de randstad maar wel voldoende ruimte voor ons pand.” zegt Kortmann. De medewerkers van Quant Base werken zowel op locatie als op afstand ‘in the cloud’. “Die vrijheid werkt voor onze mensen en zorgt ervoor dat we snel en efficiënt kunnen handelen. Wij zijn met acht. Mensen denken vaak dat dit te klein is om IT-toepassingen te kunnen ontwikkelen maar dankzij onze snelle wijze van implementeren hebben we niet meer mensen nodig.” De markt waarin Quant Base opereert verandert bijna met de dag. Kortmann sluit af: “Vijf jaar vooruit kijken doen we daarom ook niet, maar de juiste richting bepalen zijn we elke dag mee bezig. We willen het dashboard verder uitbreiden met trendlijnen en scenario’s en willen het vervolgens ook in het buitenland op de markt brengen. Eerst in Europa, maar we stellen geen grenzen naar de rest van de wereld!”

www.quantbase.nl
 

Quantbase medewerkers bij dashboard

520