Van Werven

Het eerste Europese bedrijf met einde-afvalstatus voor PVC-recylcaat

Van Werven is een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van infra en recycling met hoofdkantoor in Oldebroek. Dit innovatieve bedrijf op de Noord Veluwe heeft laten zien dat naast technische innovatie voor de realisatie van sluitende ketens in circulaire economie, innovatie en verandering in de wetgeving net zo belangrijk is om een sluitende business case te krijgen. 
 

Opgericht in:1945

Aantal medewerkers:500

Plaats:Oldebroek

Van Werven kunststof

Een einde-afval certificaat voor gerecycled kunststof

Het materiaal waar Van Werven mee werkt wordt door de huidige wetgeving als afval bestempeld. Als materiaal eenmaal een afvalstatus heeft, is het bijna onmogelijk om hier van af te komen. Hoe schoon en gescheiden ook, er zijn geen criteria om gerecycled kunststof weer als grondstof beoordeeld te krijgen. Daarom is het lastig om dit materiaal te hergebruiken. 

Samen met Wavin, een wereldwijde producent van onder meer PVC-rioleringen, heeft Van Werven het initiatief genomen om voor gerecycled kunststof een einde-afvalstatus aan te vragen bij Rijkswaterstaat. Na het toetsen van de aanvraag is het oordeel dat het door Van Werven geproduceerde gerecycled kunststof  de status einde-afval krijgt en daarmee als gronststof voor rioleringsbuizen gebruikt kan worden. Een doorbraak, want Van Werven is hiermee het eerste recyclingsbedrijf in Europa die het begrip einde-afval mag toepassen voor gerecycled kunststof. 

In navolging op Nederland wil Van Werven de status ook aanvragen in België en Engeland. 

Infra en recycling

Ruim 70 jaar geleden werd Van Werven opgericht in Oldebroek. Met een start in de agrarische sector zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van infra en recycling. "Pas twaalf jaar geleden zijn we gestart met de productie van gerecycled kunststof.", vertelt Ton van der Giessen, Managing Director van Van Werven Plastic Recycling. "Op onze locatie in Oldebroek wordt kunststof afkomstig uit afvalsorteer bedrijven gerecycled en in 25 soorten gesorteerd. Van deze 25 gesorteerde kunststoffen worden er 50 eindproducten gemaakt voor de kunststofindustrie." Deze kunststoffen komen niet alleen uit Nederland. "Ongeveer 60% van de materialen die in Oldebroek verwerkt worden komen uit het buitenland. Van de verwerkte kunststoffen wordt 50% geëxporteerd naar het buitenland." zegt Van der Giessen. 

Van Werven recycled harde kunststoffen, zoals zoals tuinmeubelen, kratjes en leidingen uit bouwafval, bedrijfsafval en milieustraten. Na ruim tien jaar zijn de aantallen hiervan opgelopen tot 120.000 ton per jaar, wat vergelijkbaar is met een tot de nok toe gevulde Amsterdam Arena. Vanuit de inmiddels zes verschillende vestigingen in Nederland opereert Van Werven in een groot deel van Europa. Het maalgoed wordt op klantspecificatie als hoogwaardige secundaire grondstof ingezet in de maakindustrie.

Een hecht familiebedrijf

Dat Van Werven zich volop gestort heeft op recycling is geen toeval. “We zijn een echt familie bedrijf en staan middenin de lokale samenleving.”, zegt Van der Giessen, “Onze kracht ligt in het vermogen ons aan te passen aan de wereld die flink verandert, zonder de oorspronkelijke bedoeling uit het het oog te verliezen. We kijken, met ons boerenverstand, anders naar hetzelfde. Met inspirerende en innovatieve oplossingen willen wij het verschil maken. De drijfveer is daarbij de mens en het milieu.” Het mensaspect blijkt ook uit de sterke familiebanden binnen het bedrijf. Onder de honderden werknemers bevinden zich namelijk tien vaders met zonen, één vader met dochter, negentien broers en zussen en één familie die met drie generaties actief is binnen het bedrijf. 

Voorloper in Europa

Onlangs lanceerde Van Werven een nieuw platform voor kunststofrecycling: recyclingplastics.eu. Op deze website is alle denkbare informatie over recycling van harde plastics en het toepassen van secundaire grondstoffen te vinden. "De afvalstroom van kunststof wordt alsmaar groter.", vertelt Van der Giessen, "Afval richting Azië exporteren is wat ons betreft niet de oplossing. We moeten zelf aan de slag! Daarom zijn wij voorstander van het recyclen van afval, om zo ook de grondstoffen en groei in kennis in Europa te houden." Met het gezonde businessmodel van plastic recycling én de inzet voor betere wetgeving laat Van Werven haar ambities zien. Van der Giessen sluit af: "We hebben verschillende vestigingen in Europa zodat we onze aantallen flink op kunnen schroeven. Zo kunnen we meer impact hebben én op steeds meer plaatsen lokaal circulair zijn.”

www.vanwerven.nl

www.recyclingplastics.eu

519