VIP 2017 winnnaars
31 augustus 2020

De RuwBouwGroep (2017)

CO2mpensatiesteen: revolutionaire bouwsteen die CO2 opneemt

In 2017 wint de Ruwbouwgroep met haar revolutionaire bouwsteen de Veluwse Innovatieprijs. In plaats van het milieubelastende cement of kalk wordt CO2 als bindmiddel gebruikt. Met elke steen verdwijnt een hoeveelheid CO2 voorgoed uit ons ecosysteem. Bovendien is er in het productieproces geen toevoeging van energie nodig, maar komt er juist energie bij vrij. De jury is dan ook laaiend enthousiast over deze innovatie.


Frans Temmermans, Hoofd R&D vertelt: “Halverwege 2017 waren we aan het opschalen van laboratorium naar semi-productie. Verschillende mensen wezen ons op de Veluwse Innovatieprijs. We zijn trots op onze prachtige uitvinding en we hebben ons dan ook aangemeld. Een heel erg leuk traject om mee te maken!” Waar de R&D afdeling normaalgesproken niet zo van publiciteit houdt komt er opeens een cameraploeg over de vloer en staan de collega’s een aantal weken later op het podium. “Je gaat mee in zo’n proces, meedoen is al leuk maar op een gegeven moment steekt competitiedrang de kop op en wil je echt gaan winnen! De bewuste avond was het volop genieten, dat begint al wanneer je thuis wordt opgehaald in een limousine. Het moment dat je wint en de prijs in ontvangst is geweldig. Het voelt echt als kroon op je werk.”

In gesprek met Dionne

De innovatie wordt op allerlei plekken goed ontvangen, met de nodige media aandacht als gevolg. Het NOS journaal krijgt lucht van de nominatie: “Zit je ineens in het journaal bij Dionne Stax, dat had ik ook niet kunnen bedenken! De prijs heeft ons qua publiciteit veel gebracht. Daarnaast zijn we echt blij met de positieve regionale belangstelling. De kalkzandsteenfabriek staat hier vanaf 1975 en had toch een beetje een stoffig imago. We konden laten dat hier echt hightech innovaties plaatsvinden en hebben daar zoveel positieve reacties op gekregen. De dag na de uitreiking was een gekkenhuis, de burgemeester kwam langs en minister Wiebes noemde ons een voorbeeld. Je zit dan even in een heel andere wereld.”

Hoe gaat het nu met de CO2mpensatiesteen?

De weg leek open om vanuit Harderwijk volop door te ontwikkelen, maar het liep toch even anders. De CO2mpensatiesteen komt door alle media aandacht ook bij moederbedrijf CRH (wereldconcern in bouwmaterialen) in the picture. Frans: “CRH heeft een wereldwijd beeld en kijkt vanuit die brede blik naar de mogelijkheden voor dit product. Wij richtten ons op dat moment op bouwblokken voor woonhuizen, maar misschien is er met straatstenen wel veel meer effect te behalen.” Er volgde uitgebreid onderzoek en op dit moment zijn de plannen voor de bouw van een eerste fabriek in een vergevorderd stadium. Waar die fabriek gaat komen is nog niet bekend en hangt onder andere samen met de CO2 die CRH zelf uitstoot en waar die vervolgens gebruikt kan worden voor de productie van de stenen.

Het is prachtig dat de innovatie op deze manier een vlucht neemt en in de toekomst zoveel impact kan gaan hebben. Frans: “Het gaat supergroot worden, dit is even wat anders dan een afdeling toevoegen aan de Calduran fabriek in Harderwijk. Goed nieuws, maar toch is het ook even slikken dat onze uitvinding de Noord-Veluwe verlaat. Als R&D afdeling zijn we gelukkig heel betrokken. Alle onderzoeken gebeuren vanuit ons lab en ons team is inmiddels uitgebreid met collega’s uit verschillende landen. Deze innovatie kan de wereld een stukje duurzamer maken en is het waard om op heel grote schaal toegepast te worden!”

Nominatievideo

563