Winnaar Dr Ten
31 augustus 2020

Dr Ten (juryprijs 2019)

Zeezoutbatterij: “Wow-gevoel bij de jury”

 

Met hun innovatieve zeezoutbatterij is Dr Ten winnaar van de Veluwse Innovatie Prijs 2019. Het bedrijf, opgericht door oud-topschaatser Marnix ten Kortenaar, werkt al jaren aan de ontwikkeling van een veilig en duurzaam alternatief voor de gangbare lithium- en loodzuurbatterij.


Gerrit Miedema, Proces- en Marketdeveloper bij Dr Ten: “In het najaar van 2019 attendeerden meerdere mensen ons op de Veluwse Innovatieprijs. Ze vonden onze zeezoutbatterij een goede kanshebber! We hebben ons aangemeld en dat was het begin van een leuk en plezierig proces. Vanuit het innovatiehuis werden we begeleid door enthousiaste mensen. Al met al een traject leerzaam. Tijdens het maken van de video kwam bijvoorbeeld ook Leadax, winnaar van het jaar daarvoor langs. Je doet contacten en ideeën op. Uiteindelijk sta je op het podium tussen allemaal goede kandidaten en krijg je de prijs overhandigd. Een fantastisch moment! Mijn collega kwam halverwege de avond vanuit Schiphol het gebouw inlopen, al met al was het een prachtige avond.”

 

Media aandacht en subsidie

Het traject leverde Dr Ten de nodige media aandacht op. Talloze reacties op social media bijvoorbeeld en een uitgebreid artikel in de Stentor. “Daarnaast hebben we er een aantal interessante contacten aan overgehouden en een kleine subsidie binnengehaald. Je kunt niet precies meten wat het je brengt, maar er lopen nog steeds contacten die ons concreet wat kunnen opleveren. Indirect heeft het absoluut een positieve invloed op onze organisatie gehad. Ik raad het andere ondernemers zeker aan om mee te doen. Het is hartstikke leuk!”  


“Het meedingen naar en zeker het winnen van de prijs geeft een positieve vibe binnen je organisatie. Het is een stukje erkenning voor waar je mee bezig bent.”  

Hoe gaat het met de zeezoutbatterij

Ook na de uitreiking van de prijs gaat Dr Ten volop verder met het doorontwikkelen van de batterij. Er wordt een slag gemaakt met de integratie van de zeezout batterijen en randapparatuur. “We kunnen de batterijen efficiënter aansturen en de capaciteit vervolgens beter benutten. Inmiddels werken we aan een proces waarbij we de productie van de zeezoutbatterij cellen automatiseren en werken aan verdere integratie op applicatieniveau.”


De zeezoutbatterij is inmiddels in gebruik bij verschillende pilotprojecten. Het proces richting productie voor het grote publiek kost tijd en hangt onder andere samen met de salderingsregeling die vanaf januari 2023 wordt afgebouwd. “Onze batterij kan wind- en zonne-energie opslaan. We hopen dat met het afbouwen van de salderingsregeling de markt voor energieopslag aantrekkelijker wordt en er meer ruimte komt op de batterijmarkt voor woningen. Een aantal puzzelstukjes die naar verwachting de komende jaren op hun plek vallen bieden onze zeezoutbatterij een goed perspectief!”

 

Nominatievideo

 

563