Winnaar Lagemaat
31 augustus 2020

Lagemaat (publieksprijs 2019)

Lagemaat uit Heerde. Een familiebedrijf dat al decennia actief is in de sloopbranche. Lagemaat creëert met herbruikbare bouwmaterialen circulaire gebouwen die tot 97% uit herwonnen materialen bestaan. Complete gebouwen krijgen op een nieuwe locatie een tweede of derde leven. Eind 2019 won Lagemaat de publieksprijs tijdens de Veluwse Innovatieprijs. Een mooie waardering voor hun energie, enthousiasme en lef!

“Slopen wordt omgekeerd bouwen”, vertelt Arend van de Beek. “In 2018 hebben we onze eerste gebouwen verplaatst. Dat leidde tot mooie circulaire resultaten waar wij en ook opdrachtgevers enthousiast van werden. In 2019 hebben we 23 projecten uitgevoerd; we zijn dus duidelijk aan het versnellen en opschalen. Iedereen zegt: “dit kan niet”, maar inmiddels hebben we bewezen dat het wel kan en zelfs een aantrekkelijk businessmodel is. Arend: “De  bouw- en sloopwereld moeten echt gaan veranderen. We willen en moeten met z’n allen die volledige circulariteit realiseren in 2050. De omslag die daarvoor nodig is heeft grote invloed op onze bedrijfsvoering. In 2050 is Lagemaat een hele andere organisatie. Op weg daarheen zetten we al grote stappen, in 2030 willen we met z’n allen immers al op 50% zitten.”

Op grote schaal circulair bouwen

Lagemaat gaat niet voor proeftrajecten en kleinschalig onderzoek maar wil deze manier van bouwen betaalbaar en op grote schaal toepasbaar maken. “Wij innoveren en nemen risico’s omdat we hierin geloven. Maar, niets in de huidige lineaire economie is gericht op circulair werken. Daar loop je tegenaan op het moment dat je gewoon gaat doen. Maar, het mooie is wel dat iedereen het belang ervan inziet en er een positieve basishouding is. Mensen willen meewerken. Mede daardoor lukt het ons om zelfs met een onmogelijk budget en tijdspad toch  succesvol te zijn.”

 

In 2019 won Lagemaat de publieksprijs.

Nominatievideo

 

 

In 2019 won Lagemaat de publieksprijs.

Nominatievideo

563