Winnaar VIP2018
31 augustus 2020

Leadax (2018)

"Een rollercoaster, zo zou ik de tijd na het winnen van de Veluwse Innovatieprijs 2018 met Leadax - het nieuwe lood - wel kunnen noemen. Het winnen van zowel de jury- als de publieksprijs deed ons beseffen dat wij met Leadax aan iets bijzonders aan het bouwen zijn. Inmiddels heeft de Leadax familie zich uitgebreid, zijn wij voor vele prijzen genomineerd en al in 14 landen verkrijgbaar."

Van gelaagd glas tot loodvervanger

Leadax uit Wapenveld ontwikkelde de eerste circulaire loodvervanger ter wereld en overtuigde met dit innovatieve product  2018 zowel de jury als het publiek. Het product is gemaakt van gerecycled folie dat wordt gebruikt in gelaagd glas, zoals voor autoruiten of veiligheidsglas. Leadax heeft dezelfde eigenschappen als lood, maar zonder de schadelijke effecten op gezondheid en milieu en is ook nog eens lichter en goedkoper.

Robbert Engelen, commercieel directeur van Leadax: “Bouwstijlen zijn overal verschillend, de toepassing van onze loodvervanger kan dan ook verschillen. In West-Europa wordt het voornamelijk toegepast op daken, maar in het Midden-Oosten wordt het veel gebruikt om kelders waterdicht te maken.” Leadax is een generiek product en wereldwijd in elk klimaat toepasbaar. Ondanks de internationale focus, blijft de ontwikkeling en productie van het product in de buurt. “De kennis en kunde van onze medewerkers is essentieel voor de groei van ons bedrijf. Onze medewerkers wonen hier in de buurt, dus daarom bouwen we onze nieuwe productielocatie slechts 200 meter verderop.” zegt Robbert. Hij sluit af: “Lood heeft zijn beperkingen, en is een zwaar, toxisch metaal. De afgelopen jaren is het al verdwenen uit benzine, mag er niet meer gevist worden met lood en worden er geen leidingen van lood meer aangelegd. Het dak is een van de weinige plekken waar lood nog wel te vinden is. We hopen er met dit product voor te zorgen dat lood ook daar niet meer nodig is!”

Nominatievideo

563