De RuwBouw Groep in Harderwijk is finalist

Wie wint de Veluwse Innovatieprijs 2017?

De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. Tijdens de feestelijke finaleavond op donderdag 30 november in Veluvine in Nunspeet wordt de winnaar bekend gemaakt. De RuwBouw Groep is een van de drie genomineerden.

De Innovatieprijs is een initiatief van De Diamant van Midden-Nederland. Het samenwerkingsverband van ondernemers op de Noord-Veluwe en in Zeewolde. Met deze prijs wil De Diamant vernieuwend ondernemerschap en vooruitstrevende bedrijvigheid stimuleren. De jury heeft uit de vele inzendingen drie genomineerden gekozen.

Compensatiesteen
De RuwBouw Groep is producent en leverancier van bouwelementen, wanden en vloeren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Harderwijk, samen met een van de kalkzandsteenfabrieken. Bij ongeveer een derde van alle laagbouwwoningen in Nederland is gebruik gemaakt van een van de producten van het bedrijf. Aan de innovatie waar De RuwBouw Groep de nominatie aan te danken heeft, komt geen kalk te pas. Het gaat om de ‘CO2mpensatiesteen’. (spreek uit: Compensatiesteen). Zoals de naam al aangeeft is het een bouwsteen met CO2 als grondstof. 

Bouwsteen met een uitzonderlijke sterkte
Frans Temmermans, hoofd Research & Development, legt uit: “Wij bestuderen altijd de mogelijkheden van de inzet van reststoffen. Een Belgische relatie van ons ontwikkelde een methode om koolstofdioxide te binden met restmateriaal van de staalindustrie. Wij raakten bij dit proces betrokken en zo ontstond vrij snel de gedachte om uit deze techniek bouwblokken te ontwikkelen. De CO2 trekt in de steen en wordt chemisch omgezet tot een nieuw bindmiddel dat de steen een uitzonderlijke sterkte geeft.”

Praktisch antwoord
Steffen van Rijs (Business development manager) vult aan: “De bouwwereld draagt ook verantwoordelijkheid voor de uitstoot van CO2. Met deze innovatie hebben we daar een praktisch antwoord op gevonden. Want met dit proces onttrekken we koolstofdioxide uit het ecosysteem.”

 

Wie wint de Veluwse Innovatieprijs 2017? De RuwBouw Groep (Harderwijk), Jan Kuipers (Nunspeet) of SBS Innovations (’t Harde)? Het woord is op 30 november aan de jury. Op de finaleavond in Veluvine in Nunspeet wordt tevens de ‘Willie Wortel Award’ voor het beste innovatie idee van mbo- of hbo-studenten uitgereikt. Het publiek bepaalt welke pitch het meest inspirerend is. Klik hier voor uw aanmelding om de finaleavond van de Veluwse Innovatieprijs bij te wonen.
  
   
 

512