Jan Kuipers Nunspeet is finalist

Wie wint de Veluwse Innovatieprijs 2017?

De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. Tijdens de feestelijke finaleavond op donderdag 30 november in Veluvine in Nunspeet wordt de winnaar bekend gemaakt. Jan Kuipers is een van de drie genomineerden.

De Innovatieprijs is een initiatief van De Diamant van Midden-Nederland. Het samenwerkingsverband van ondernemers op de Noord-Veluwe en in Zeewolde. Met deze prijs wil De Diamant vernieuwend ondernemerschap en vooruitstrevende bedrijvigheid stimuleren. De jury heeft uit de vele inzendingen drie genomineerden gekozen.

Vergaande automatisering
Het bedrijf Jan Kuipers is vooral bekend als de ontwikkelaar en producent van de etagerekken. In heel Nederland en in andere landen maken fietsers er dankbaar gebruik van om hun rijwiel te stallen bij stations. Door een uniek mechanisme kunnen zij hun fiets boven andere fietsen parkeren, zonder een tilbeweging te hoeven maken.

Productie in Nederland houden
De Nunspeetse onderneming ontwikkelt en maakt ook zitelementen voor stations, abri’s en straatmeubilair voor de openbare ruimte. De nominatie is te danken aan de vergaande automatisering van de  productieprocessen. Algemeen directeur Martin van Brederode vertelt: “Diverse vernieuwingen, onder andere met de inzet van lasrobots, maken het mogelijk om de kwaliteit van onze producten nog verder te verhogen, de kostprijs te verlagen en nieuwe toepassingen uit te kunnen voeren. Wat mij betreft is het vooral erg belangrijk dat we dankzij deze automatiseringsprocessen de productie in Nederland kunnen houden.”

Productiekosten gehalveerd
“Er zitten volgens de algemeen directeur meerdere aspecten aan automatiseren. “Het maakt het werk makkelijker en je kunt processen sneller laten verlopen. Wij doen aan productontwikkeling. Voor onze concurrentiepositie is het essentieel en een voortdurende uitdaging om goedkoper te kunnen produceren, zonder dat we concessies doen aan de kwaliteit. In vijf jaar tijd zijn we er bijvoorbeeld in geslaagd om de productiekosten van de etagerekken te halveren.” 

 

Wie wint de Veluwse Innovatieprijs 2017? De RuwBouw Groep (Harderwijk), Jan Kuipers (Nunspeet) of SBS Innovations (’t Harde)? Het woord is op 30 november aan de jury. Op de finaleavond in Veluvine in Nunspeet wordt tevens de ‘Willie Wortel Award’ voor het beste innovatie idee van mbo- of hbo-studenten uitgereikt. Het publiek bepaalt welke pitch het meest inspirerend is. Klik hier voor uw aanmelding om de finaleavond van de Veluwse Innovatieprijs bij te wonen.
 

511