CDA

  Lokale CDA-afdelingen op werkbezoek bij De Diamant van Midden-Nederland

  Een groep van CDA-bestuurders en raadsleden uit Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde en Hattem zijn op woensdag 17 januari jl. het gesprek met de vertegenwoordigers van de De Diamant aangegaan.

  De Diamant bundelt de krachten van ondernemers, onderwijsinstellingen en lokale overheden in de vorm van een kennis- en netwerkplatform. De naam verwijst naar de schitterende facetten van de Noord-Veluwe. Een aantrekkelijke regio om te ondernemen, te werken, te wonen, te leren en te recreëren.

  Lees meer
   
  Provincie Gelderland vlag

  Banengroei 2017 Noord-Veluwe

  Het aantal banen is volgens de Provinciale Werkgelegenheidsenquête Gelderland 2017 met 1% gegroeid. Dit is iets lager dan de provinciale groei. Maar over de lange termijn is de banengroei van de Noord-Veluwe nog steeds bovengemiddeld. De ontwikkeling geldt globaal voor alle Noord-Veluwse gemeenten. Op basis van de PWE-Gelderland 2017 had de Noord-Veluwe 89.760 banen. Klik hier voor meer informatie.
   

  Lees meer
   
  VIP 2017 winnnaars

  De RuwBouw Groep wint Veluwse Innovatieprijs met revolutionaire bouwsteen

  REGIO – De RuwBouw Groep is de winnaar van de Veluwse Innovatieprijs 2017. Juryvoorzitter Piet Mosterd maakte dit op donderdag 30 november bekend in de theaterzaal van Veluvine in Nunspeet. De jury was lovend over de ontwikkeling van een totaal nieuwe bouwsteen. Bij de productie daarvan verdwijnen grote hoeveelheden CO2 voorgoed uit het ecosysteem. 

  Compensatiesteen
  Het hoofdkantoor van De RuwBouw Groep is gevestigd in Harderwijk, samen met een van de kalkzandsteenfabrieken. Bij ongeveer een derde van alle laagbouwwoningen in Nederland is gebruik gemaakt van een van de producten van het bedrijf. De voortdurende zoektocht naar alternatieve basismaterialen heeft een bijzondere innovatie opgeleverd. Er komt geen kalk aan te pas. Het gaat om de ‘CO2mpensatiesteen’. (spreek uit: Compensatiesteen). 

  Uitzonderlijke sterkte
  Hoofd Research & Development, Frans Temmermans, begon vijf jaar geleden met de ontwikkeling van de Compensatiesteen. Via een Belgische relatie raakte hij betrokken bij een proces om koolstofdioxide te binden met restmateriaal van de staalindustrie. Vrij snel ontstond de gedachte om uit deze techniek bouwblokken te vervaardigen. De CO2 trekt in de steen en wordt chemisch omgezet tot een nieuw bindmiddel dat de steen een uitzonderlijke sterkte geeft.

  Bekroning
  “De innovatie mag een revolutie in de productiewijze van bouwelementen genoemd worden,” aldus het juryrapport. “Zeker ook omdat er per steen een grote hoeveelheid CO2 voorgoed uit het ecosysteem verdwijnt. Bovendien is er in het productieproces geen toevoeging van energie nodig. Er komt zelfs energie bij vrij.”
  Frans Temmermans stond, samen met business development manager, Steffen van Rijs, stralend op het podium. “De Veluwse Innovatieprijs voelt voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt als een bekroning,” lacht hij.


   

  Lees meer
   
  Winnaar Linnaeusprijs 2017

  Veldhuis Advies wint Linnaeusprijs 2017

  Veldhuis Advies, een financiële dienstverlener uit Heerde, won gisteravond de Linnaeusprijs 2017. Donderdagavond 11 januari werd de prijs feestelijk uitgereikt, tijdens de Ontmoeting, de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van het bedrijfsleven op de Noord-Veluwe (VNO-NCW Noord-Veluwe, De Maatschappij, Bedrijvenkring Ermelo en Bedrijvenkring Harderwijk). Gastheer dit jaar was de Bedrijvenkring Harderwijk, de locatie was Kok Experience. 

  Lees meer
   
  Schermafbeelding 2017-10-24 om 23.33.52

  Shine: dé krant over Week van het ID

  Heeft u hem al gezien? Deze week valt Shine op de mat: dé krant over de Week van het ID. U leest Shine ook op onze website. 

  Lees meer
   
  Bedrijvenmiddag Windesheim kopie

  Noord Veluwe laat zich zien op bedrijvenmarkt Windesheim

  Op dinsdag 31 oktober stonden drie Noord Veluwse bedrijven gezamenlijk op de bedrijvenmarkt van Windesheim. Tijdens deze middag vinden studenten en bedrijven elkaar voor stageplaatsen en stagiairs. Via het project Student & Stage kregen Belpa, W4Y en Spectrum Advies de kans om zich op de bedrijvenmarkt te presenteren.

  Lees meer
   
  Logo VIP Klein

  Wie wint de Veluwse Innovatie Prijs 2017? Maak kennis met de genomineerden!

  De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. Tijdens de feestelijke finaleavond op donderdag 30 november in Veluvine in Nunspeet wordt de winnaar bekend gemaakt. Maak kennis met de genomineerden: Jan Kuipers Nunspeet, De RuwBouw Groep en SBS Innovations (ReTwist). 

  Lees meer
   
  27 -30 novemberWeek van het ID

  Week van het ID

  Van 27 tot 30 november organiseert Innovatiehuis De Diamant de Week van het ID. Een week boordevol inspiratie over vernieuwing in de regio.
  Het programma is compleet en er is voor een ieder wat wils. Ontdek welke bijeenkomst u aanspreekt en meld u aan. Alle evenementen zijn gratis te bezoeken!

  Lees meer
   
  Fotolia_65696193_M©-everythingpossible-Fotolia.com_-473010_481x230

  Wo 8 november: Smart maintainance "Slim, slimmer, slimst!"

  Nieuwe diensten als ‘voorspelbaar onderhoud’ (predictive of condition based maintenance) en ‘onderhoud op afstand’ (remote maintenance) bieden maakbedrijven een uitgelezen kans om hun klanten verder te ontzorgen en hun toegevoegde waarde te vergroten. In hoeverre bent u hier al mee bezig? Hoe 'smart' is uw service en onderhoud? 

  Lees meer
   
  Ruud Koornstra

  Ruud Koornstra moedigt aan tot energiezuinige bedrijfsvoering

  De bedrijvenkring Ermelo, Rabobank Randmeren en IGEV organiseerden op maandag 2 oktober een succesvol mini energie(k)congres. Meer dan 100 Ermelose ondernemers lieten zich inspireren door onder andere Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en Nederlands eerste energieambassadeur.

  Lees meer
   
  Logo VIP groot

  Inschrijving Veluwse Innovatieprijs geopend

  Gezocht: de meest vernieuwende ondernemer van de Noord-Veluwe
  De Veluwse Innovatieprijs is voor de 'Very Innovative Person' ('VIP') of onderneming die met duurzame technologische innovaties actief is in de maak- of foodindustrie, energie- of milieutechnologie of ICT in de Noord-Veluwe. Dit jaar is de VIP de feestelijke afsluiter van de Week van het ID, een week boordevol inspiratie over vernieuwing in de regio.

  Bent u de 'VIP' die wij zoeken?
  Meld dan uw innovatie aan met het inschrijfformulier. Het reglement kunt u hier downloaden.

  Uitreiking
  De Veluwse Innovatieprijs wordt op donderdagavond 30 november 2017 uitgereikt in het Veluvine in Nunspeet.Tijdens deze feestelijke avond kunt u zien welke prachtige, vernieuwende en realistische ideeën er leven in de regio. Aanmelden voor deze avond is binnenkort mogelijk.

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Regionale samenwerking versterking economie

  De gemeenten op de Noord-Veluwe hebben besloten een andere invulling te geven aan de regionale samenwerking. Het maken van een sociaaleconomische visie is hier een onderdeel van. De gemeenten gaan in afstemming met ondernemers en onderwijs aangeven welke sociaal-economische opgaven ze zien. Vanuit deze inhoud wordt bekeken hoe de uitvoering in de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs (triple helix) kan worden voortgezet. Economic Board De Diamant vindt het een goede zaak dat de gemeenten hierin het voortouw nemen.

  “De onduidelijkheid binnen de overheid over de samenwerking met de beide andere O’s in  De Diamant heeft de afgelopen periode vertragend gewerkt,” stelt Joost Fraanje, voorzitter van Economic Board De Diamant. “Wij zijn dan ook graag bereid om onze bijdrage te leveren aan het uitwerken van het kader door de gemeenten.”

  Lees meer
   
  Kaart Groeiagenda 2017 VNO-NCW

  VNO-NCW VeluweVallei presenteert economische groeiagenda

  1 september 2017 - De eerste taak die Martin Ruiter als kersverse nieuwe voorzitter van VNO-NCW VeluweVallei verrichtte was het aanbieden van de economische Groeiagenda aan de bestuurlijke vertegenwoordigers van de Regio's Noord-Veluwe en FoodValley. De Groeiagenda laat in een oogopslag zien waar volgens VNO-NCW VeluweVallei verbeteringen nodig zijn om de economie en werkgelegenheid in de regio te laten groeien.

  Groeiagenda Veluwe en Vallei
  Belangrijke punten op de agenda zijn de verdergaande aanpak van knooppunt A1/A30 bij Barneveld en capaciteitsuitbreiding op de A28 tussen Nijkerk en Harderwijk. De snelwegen zijn belangrijke routes voor goederenvervoer en essentieel voor de verbinding tussen Vallei, Veluwe en omliggende regio’s. Ruiter: “Wij zijn blij met de besluiten over aanpak van knooppunt A1/A30, maar willen dat er nu doorgepakt wordt. Elke dag langer wachten op oplossingen kost het bedrijfsleven veel geld”. Voor de toch al overvolle A28 voorziet de voorzitter voor 2018 nog meer filevorming en opstoppingen. “De groei van Lelystad Airport zal ongetwijfeld invloed hebben op de verkeersdrukte”.

  Naast aandacht voor infrastructuur vraagt de ondernemersvereniging meer ondersteuning bij groei en innovatieprojecten van bedrijven en aandacht voor een goede aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt, branding regio´s, ontwikkelen voldoende bedrijventerreinen en meer (bestuurlijke) samenwerking.

  "Onze regio, van Zeewolde tot en met Heerde is klein maar sterk. Ik roep alle partijen in ons triple helix verband op om hier gezamenlijk een groeiende invulling aan te blijven geven”, aldus Joost Fraanje, voorzitter de Diamant van Midden-Nederland.

  Lees meer
   
  Foto Linnaeus groot 2016

  Gezocht: ondernemer met groot sociaal hart 

  Linnaeusonderscheiding; voor de meest sociaal maatschappelijke ondernemer

  Leden van De Maatschappij, departement NW-Veluwe en Flevoland en betrokken bedrijvenkringen bij De Diamant en organisaties en instellingen van de Noord-Veluwe en Flevoland zijn op zoek naar de ‘meest sociaal-maatschappelijk betrokken ondernemer’ om deze te eren met de Linnaeusonderscheiding. Tot 15 september kan men kandidaten aandragen. 
  Een zeskoppige jury met leden uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid buigt zich over de nominaties en kiest daaruit diegene die tijdens De Ontmoeting op 11 januari 2018 de twintigste Linnaeusonderscheiding in ontvangst mag nemen.

  Lees meer
   
  Foto truck Van den Brink Ermelo

  Vliegende start voor Centrum voor Transport & Logistiek

  De provincie Gelderland heeft een bijdrage van bijna € 100.000 toegekend voor ondersteuning om Transport & Logistiek op de Noord-Veluwe te profileren als aantrekkelijke bedrijfstak om in te werken. Bij CTL zijn Ploeger, Logistics, St. van den Brink, NE Distriservice, Kattenberg Verhuizingen en Van de Brug Int. Tanktransport aangesloten. Door groei en vergrijzing zijn er diverse vacatures. Ze pakken gezamenlijk de werving en selectie op en bieden de baangarantie. Voor de eerste 50 deelnemers ligt er een financiële tegemoetkoming in de opleidingskosten klaar. Landstede en Van Buuren zijn de aangesloten opleiders.
  Het plan vloeit voort uit de onderwijs- & arbeidsmarktlijn van De Diamant van Midden-Nederland, het samenwerkingsverband van ondernemers, onderwijs en overheid in de regio.

  Lees meer
   
  Foto file A28

  Doorstroming A28 thema voor Diamant

  Augustus '17 - Vestigingsklimaat is (naast innovatie) één van de twee thema’s van De Diamant. In 2015 heeft De Diamant de haperende doorstroming van de A28 aangekaart. Op woensdag 23 augustus was in Zwolle de bijeenkomst over de A28: goede doorstroming A28 voor economisch sterke regio’s. Op deze bijeenkomst is bijgevoegde factsheet gepresenteerd. De bijeenkomst medio juli onder de vlag van De Diamant en georganiseerd door Noord-Veluwe Ondernemers Overleg en VNO-NCW Veluwe-Vallei heeft input voor de factsheet geleverd. Hier gaven ondernemers aan ook voor het vervolg graag een actieve bedrage te leveren in het meedenken over creatieve en innovatieve oplossingen.

  Lees meer
   
  Provincie Gelderland vlag

  Gelderse wedstrijd ‘Anders leren en werken, hoe doe je dat?

  Gelderland Arbeidswijs is een open innovatie traject van Provincie Gelderland. Iedereen kan ontwerper of bedenker zijn. Of je nu student, werkzoekend, werknemer, onderwijzer of ondernemer bent. Iedereen met een goed idee, inzicht, product, dienst of samenwerkingsvorm over het thema van Gelderland Arbeidswijs kan meedoen. Het thema voor 2017 is ‘Op naar een duurzame economie! Anders leren en werken, hoe doe je dat?’

  Hoe je mee kunt doen lees je op www.gelderlandarbeidswijs.nl.
  Indienen kan tussen 1 augustus en 22 oktober 2017.   

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Aantal WW'ers daalt fors eerste helft 2017 in regio

  Augustus 2017 - Het aantal mensen dat op zoek is naar werk is gedaald en het aantal mensen met een baan is gestegen. Ook de arbeidsmarktregio ‘Stedendriehoek en Noordwest Veluwe’ doet het het afgelopen jaar goed, na een aantal jaren ruim boven het landelijk gemiddelde WW-uitkeringen te hebben gezeten. De regio zit halverwege 2017 nog slechts 0,1% boven het landelijk gemiddelde van 4,1%.
   

  Lees meer
   
  Logo Diamant blauw GROOT

  Krapteberoepen 

  Er zijn in Nederland zo’n 7 beroepsgroepen waar vacatures niet zo makkelijk worden vervuld. Het gaat dan vooral om beroepen in de techniek en ICT, maar ook in de zorg en het onderwijs. Deze 'krapteberoepen' bieden goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties. 

  Voorbeelden van krapteberoepen
  Nu het weer beter gaat met de economie zijn er steeds vaker vacatures waarvoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. Voorbeelden van krapteberoepen zijn: metselaar, timmerman, onderhoudsmonteur, CNC-verspaner, elektricien, loodgieter, werkvoorbereider-calculator , ontwerper-constructeur, java-programmeur, systeemanalist en –ontwikkelaar, wijkverpleegkundige, docent exacte vakken, registeraccountant, transportplanner, hovenier, restaurantkok. 

  Lees meer
   
  Fieldlab IR bureaus

  Groen licht voor Fieldlab Industrial Robotics

  Onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheden spelen samen in op vraag van de toekomst’.

  Hoe bereid je de toekomstige werknemers goed voor op de ‘Smart Industry’ van de toekomst, waarin digitalisering en robotisering centraal staan? Onderwijs, bedrijfsleven, overheid en ondersteunende organisaties in de regio Noordwest-Veluwe en Zwolle slaan de handen ineen in het project ‘Industriële Robotica’. Het ministerie van OC&W ziet toekomst in het project en heeft een subsidie toegekend van 1,5 miljoen euro, 30% van de totale investering.

  Smart Industry–ontwikkelingen vragen om verandering van zowel productieprocessen als arbeidsprocessen. Vakmensen moeten beschikken over de laatste technische kennis, maar ook over de benodigde vaardigheden om flexibel en in teamverband te kunnen samenwerken (21ste century skills). De samenwerkende partijen willen zoveel mogelijk mensen opleiden die klaar zijn voor de toekomst van de industriële robotica, zowel op vmbo, mbo- als op hbo-niveau.

  Lees meer
   
Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden met informatie die relevant is voor mij als ondernemer.
De Diamant van Midden Nederland

Met behoud van eigenheid, schitteren als collectief.

Hiermee schrijf ik me voor de nieuwsberichten van De Diamant van Midden-Nederland.

436