Je zet geen tien regentonnen in je achtertuin

Het ene moment overstroomt je tuin, een paar maanden later is er sproeiverbod. We gaan niet slim om met hemelwater, dat was de conclusie die Harry den Hartigh al in 2009 trok. Overtollig regenwater wordt zo snel mogelijk afgevoerd om wateroverlast te voorkomen. Maar tijdens periodes van droogte zitten we vervolgens met een tekort. Harry ontwikkelde een oplossing voor dit probleem: de ‘regenwaterschutting’, de Rainwinner.

Opgericht in2013

Aantal medewerkers1

PlaatsNunspeet

Harry-den-Hartigh-met-de-Rainwinner.jpg

Veel opslagcapaciteit, weinig ruimte

De Rainwinner is een modulair opslagsysteem voor hemelwater. Eigenlijk een hol ‘Lego-blok’, waarvan er meerdere op en naast elkaar geplaats kunnen worden. Je kunt er allerlei dingen mee bouwen, een schutting maar ook een opslagruimte. Het gevolg: een grote opslagcapaciteit van water zonder dat het veel ruimte inneemt. Eén schuttingdeel vangt 660 liter regenwater op, evenveel als twee flinke regentonnen.
    
Harry: “Mijn doel is om onze omgeving leefbaar te houden. Veilig, mooi en gezond. Verharde tuinen komen veel voor en zijn niet gewenst als je kijkt naar leefbaarheid en naar ons klimaat. Regenwater spoelt weg, hittestress neemt toe en biodiversiteit vermindert. Als mensen tijdens droge zomers niet meer mogen sproeien zorgt dat voor nog meer bestrating en minder groen. Daarnaast is het mijn overtuiging dat we natuurlijke bronnen veilig moeten stellen en duurzaam moeten gebruiken.” Met zijn bedrijf SunnyRain Solutions ontwikkelt Harry innovatieve en praktisch toepasbare producten die ervoor zorgen dat mensen aan de slag kunnen gaan met hemelwateropslag. Meer groen en blauw in onze tuinen, dat is zijn doel. Inmiddels zijn we een paar warme en droge zomers (inclusief watertekort) verder en onderstrepen veel mensen zijn missie.

Bewustwording en meer groene tuinen

Voor particulieren met een groene tuin is de Rainwinner natuurlijk heel interessant. Maar die tuinen zijn al groen! Daarom focust Harry zich daarnaast ook op andere doelgroepen. “Woningbouwcorporaties zijn belangrijk omdat je bij sociale huurwoningen veel meer verharde tuinen ziet. Een groene omgeving heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in een wijk en daarom wil ik juist daar zo graag een verandering op gang brengen.” De Rainwinner is bij 40 sociale huurwoningen geplaatst en de resultaten waren heel positief, er kwam beduidend meer groen in de tuinen. Harry: “Tijdens de droge zomer kreeg ik vervolgens veel klachten: er komt geen water uit het kraantje! De bewustwording die de Rainwinner brengt is heel waardevol. Mensen gaan anders kijken naar het weer en worden zich bewust van de waarde van ons water. Wanneer heeft het geregend? Hoeveel water heb ik nog? Wanneer ga ik dat gebruiken en waarvoor?”

Ook scholen zijn daarom een belangrijke doelgroep voor de Rainwinner. We willen allemaal groene pleinen, maar ook daarvoor is water nodig. Harry vertelt: “In Hoevelaken hebben we op een basisschool een berging voor buitenspeelgoed gebouwd waarvan de wanden bestaan uit Rainwinners. Het regenwater wordt gebruikt voor toiletspoeling. Het is echt prachtig om te zien wat dat aan bewustwording oplevert bij de kinderen. Het liefst spoelen ze alleen het toilet als het geregend heeft.”

Hoveniers, projectontwikkelaars en architecten krijgen steeds meer aandacht voor SunnyRain Solutions. Harry: “Op overheidsniveau zijn mensen gelukkig bezig om over te schakelen van regenwaterafvoer naar regenwaterberging. Zowel in de landbouw en op stedelijk niveau, maar ook als je kijkt naar rivieren. Bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten wordt steeds beter nagedacht over het opslaan van hemelwater. Gemeentes, provincies en waterschappen bevelen de Rainwinner aan en regelmatig zijn er subsidiemogelijkheden.”

Meer met regenwater

De Rainwinner is inmiddels op talloze plekken verkrijgbaar, maar Harry blijft innoveren. In samenwerking met verschillende partijen is hij bezig om de Rainwinner ook op andere manieren in te zetten. Bij veehouderij bedrijven, het tegengaan van geluidshinder, ter ondersteuning van de energietransitie en bij het optimaliseren en verduurzamen van zonnepaneelparken. “Er zijn zoveel mogelijkheden! Ik ben trots dat het product dat ik in 2009 bedacht alleen maar actueler wordt. Ik hoop dat de Rainwinner over een aantal jaar door heel Europa verkrijgbaar is en dat het product heel divers wordt ingezet. Met z’n allen zoveel mogelijk regenwater vasthouden en alle mogelijke duurzame technieken optimaal benutten. Ik werk hard om dat te realiseren!”

565