Ontdek het laatste nieuws van ondernemend Noord-Veluwe

Logo Diamant blauw GROOT
30 augustus 2017

Krapteberoepen 

Er zijn in Nederland zo’n 7 beroepsgroepen waar vacatures niet zo makkelijk worden vervuld. Het gaat dan vooral om beroepen in de techniek en ICT, maar ook in de zorg en het onderwijs. Deze 'krapteberoepen' bieden goede kansen op werk voor mensen met de vereiste kwalificaties. 

Voorbeelden van krapteberoepen
Nu het weer beter gaat met de economie zijn er steeds vaker vacatures waarvoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. Voorbeelden van krapteberoepen zijn: metselaar, timmerman, onderhoudsmonteur, CNC-verspaner, elektricien, loodgieter, werkvoorbereider-calculator , ontwerper-constructeur, java-programmeur, systeemanalist en –ontwikkelaar, wijkverpleegkundige, docent exacte vakken, registeraccountant, transportplanner, hovenier, restaurantkok. 

Bedrijven ook komende jaren moeite met vinden personeel 
Voor de meeste van de genoemde beroepen is de verwachting dat bedrijven ook de komende jaren moeite zullen hebben om personeel te vinden. Nu de economie groeit, neemt het aantal vacatures toe. Ook gaat door de vergrijzing veel ervaren personeel met pensioen. Vaak is de instroom uit het onderwijs onvoldoende om deze mensen te vervangen. Mensen die bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen of reorganisaties op zoek moeten naar ander werk, zien met de lijst van krapteberoepen waar de beste arbeidsmarktkansen liggen. 

Wilt u weten welke krapteberoepen er nog meer zijn? Bekijk het rapport Kansrijke beroepen: waar is de arbeidsmarkt krap? Landelijk overzicht (pdf, 549 kB). 
 

436