Ontdek het laatste nieuws van ondernemend Noord-Veluwe

VIP 16 winnaar Mol Fresh Food Putten
28 oktober 2016

Mol Fresh Food uit Putten wint Veluwse Innovatieprijs 2016

Innovatie voor bibliotheken
De twee andere finalisten waren Dialoc ID Products (Harderwijk) en AARTEC Engineering (Nunspeet). De innovatie van het Harderwijkse bedrijf heet ‘Bookdrop’, een systeem dat het mogelijk maakt om na sluitingstijd van de bibliotheek boeken en andere materialen in te leveren. De klant krijgt na inlevering via SMS of e-mail een bevestiging van de registratie, terwijl het systeem ook de administratieve verwerking voor de bibliotheek verzorgt. De bediening met LED-verlichte symbolen zorgt ervoor dat er geen taalbarrières zijn, zodat het systeem in de hele wereld gebruikt kan worden. De innovatie kwam mede tot stand dankzij ideeën van studenten van Landstede.

Industriële installaties
AARTEC Engineering ontwikkelde ‘Configure4Me!’, een automatisch systeem dat in staat is om zelfstandig besturingen voor machines en installaties te ontwerpen. Het systeem kan in alle branches ingezet worden. Met gedetailleerde artikelgegevens van de onderdelen als uitgangspunt, ontwerpt het systeem de bijbehorende besturingen. Daardoor zijn tijdrovende en dure ontwikkeltrajecten niet meer nodig.

Willie Wortel Award
Tijdens de finaleavond streden ook drie teams van mbo- en hbo-studenten om de Willie Wortel Award. De studenten hielden een pitch waarin ze hun innovatieve ideeën presenteerden. Het publiek koos voor de inspanningen van Mees Nijland en David van Walderveen van RSG Noord-Oost Veluwe in Epe. Zij bedachten een inzamelingssysteem voor plastic doppen van frisdrankflessen. Ze koppelden dit aan acties op basisscholen, in verzorgingshuizen en supermarkten om meer bewustzijn te creëren voor duurzaamheid. Het bedrijf Qolor Tech in Vaassen werd hun partner om uit de flessendoppen aansprekende producten te ontwikkelen voor basisschoolleerlingen, met een skateboard als eerste resultaat.
Mees en David kregen een cheque van 250 euro om hun initiatief nog verder uit te werken. De medefinalisten van Landstede en Windesheim ontvingen hetzelfde bedrag voor de nadere uitwerking van hun ideeën over elektriciteit opwekken uit de stroming van water en composteerbare verpakkingen voor maaltijdbezorgingen.  

Sociale innovaties
Voorafgaand aan de prijsuitreikingen hield Jacco Vonhof, schoonmaakondernemer en voorzitter van VNO-NCW Midden-Nederland een inspirerende speech. Hij wees op de noodzaak van innoveren en tegelijkertijd op de keerzijde daarvan. Als productieprocessen zover zijn geautomatiseerd dat er geen menskracht meer aan te pas komt, kun je je afvragen wie er dan nog geld verdient om die volautomatisch geproduceerde artikelen te kopen, betoogde hij. Hij pleitte voor sociale innovatie. “Wat mij betreft liggen de antwoorden bij meer service en betere dienstverlening. In winkels, bij andere bedrijven en in de openbare ruimte. Per definitie is service en dienstverlening mensenwerk.”

Innovatiehuis
Daarmee sloot hij naadloos aan bij de doelstellingen van De Diamant van Midden-Nederland, waarin ondernemers, het onderwijs en lokale overheden samenwerken. De nadruk ligt daarbij op duurzaamheid, het vergroten van de innovatiekracht en het verhogen van de arbeidsdeelname en het kennisniveau.
Avondvoorzitter en innovatiemakelaar Wicha Benus benadrukte nog eens dat ondernemers, studenten en talenten met vernieuwende ideeën welkom zijn bij het Innovatiehuis van De Diamant voor alle mogelijke vragen over ondersteuning. Het Innovatiehuis is gevestigd aan de Elspeterweg 22a in Nunspeet. (info@dediamantvanmiddennederland.nl)
 

Bekijk hier de film van de genomineerden.
Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van het Innovatiehuis De Diamant?
Meldt u dan aan voor de Nieuwsflits via info@dediamantvanmiddennederland.nl.

436