3 juli 2014

11 mar 11 - Werkgevers zoeken de jongeren op

Dit hebben de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Elburg en Zeewolde, werkgevers en onderwijs in deze regio elkaar beloofd.

Het actieplan richt zich op jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben om een baan te vinden die bij hen past. Het gaat daarbij nadrukkelijk om duurzame werkrelaties tussen een werkgever en een jongere en dus niet om wat losse projecten, stelt Marcel van 't Hul van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Werkgevers zijn volgens hem niet alleen graag bereid jongeren aan te nemen, ze zien er ook de noodzaak van in.

Door de ontgroening en vergrijzing neemt het arbeidspotentieel de komende jaren verder af. "Het is juist de bedoeling dat jongeren via dit actieplan structureel uitgroeien tot waardevolle werknemer. Als de jongeren van nu niet aan een baan worden geholpen leidt dat later tot problemen." "Maar het is ook zo dat de werkgevers toch een beetje hun nek uitsteken als ze in deze tijd iemand aannemen die net van school komt", aldus Van 't Hul.

Om het proces op gang te brengen is er 'een hele praktische regeling'. Werkgevers kunnen rekenen op een voucher ter waarde van 2.500 euro als zij een van deze jongeren een baan bezorgen. Vorig jaar leidde dat al tot een baan voor zo'n negentig jongeren. Dit jaar is er ook geld beschikbaar voor een opleiding (2.000 euro) en eventuele extra begeleiding (3.000 euro).

De door ondernemers opgerichte stichting Veluwe Portaal verzamelt vacatures, presenteert aan werkgevers de profielen van kandidaten en brengt de werkgever rechtstreeks in contact met de jonge werkzoekende. De zes betrokken gemeenten telden op 31 december 2010 425 jonge werkzoekenden.

460