3 juli 2014

17 okt 11 - Persbericht werkloosheid Noord-Veluwe 2e kwartaal 2011

Hier behoort 3,8% tot de categorie 'niet werkende werkzoekenden'. Dit blijkt uit de Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe over het tweede kwartaal van 2011. De Monitor is een van de instrumenten van het regionaal arbeidsmarktbeleid. Regio Noord-Veluwe gebruikt onder meer deze Monitor om ondernemers en inwoners helderheid te geven over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Regio Noord-Veluwe is de samenwerkingsorganisatie van de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Bij het regionaal arbeidsmarktbeleid hebben zich ook Hattem, Heerde en Zeewolde aangesloten. De negen gemeenten samen telden eind juni 3.662 werklozen. In het tweede kwartaal van 2011 nam hun aantal af met 269 personen.

Meer jeugdwerkloosheid

De Monitor maakt gebruik van gegevens van UWV WERKbedrijf. Die cijfers laten zien dat in de regio naar verhouding meer jongeren onder de 27 jaar werkloos zijn dan in de rest van het land. En relatief minder mensen in de leeftijdscategorie tussen de 27 en 45 jaar. Beide verschillen worden de laatste kwartalen overigens wel kleiner.

Minder langdurige werkloosheid

Langdurige werkloosheid van twaalf maanden of langer komt minder vaak voor dan in het landelijke beeld. Iets minder dan de helft van de werklozen op de Noord-Veluwe heeft basisonderwijs of vmbo als hoogste opleiding. Voor een start op de arbeidsmarkt is dat geen geschikte kwalificatie. Op landelijk niveau ligt dit cijfer ongeveer gelijk.

Verschillen tussen de regiogemeenten

De gemeente Heerde kent de laagste werkloosheid van de regio (2,6% van de beroepsbevolking). Harderwijk (4,9%), Zeewolde (4,1%) en Hattem (3,9%) scoren boven het regionale gemiddelde. In Harderwijk is ook het aandeel jongere werklozen hoger dan in de rest van de regio. Langdurige werkloosheid komt relatief vaker voor in Hattem, Nunspeet en Oldebroek. In Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek is het aantal werklozen zonder startkwalificatie hoger dan het regionale gemiddelde.

De zorgsector kent veel deeltijdbanen

De zorg is van oudsher de sector waar op de Noord-Veluwe veel mensen werken. De verwachting is dat de werkgelegenheid in deze sector nog zal toenemen. Momenteel werkt 18% van de regionale beroepsbevolking bij een zorg- of welzijnsorganisatie. Ermelo spant de kroon met 28% van de beroepsbevolking. Opvallend is dat maar liefst 31% van de werkenden in de zorg een dienstverband heeft van minder dan twaalf uur. Dat is bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde in andere sectoren. Slechts 16% van de werknemers in de zorg werkt fulltime.

460