3 juli 2014

22 aug 11 - RWI Arbeidsmarktanalyse

De werkgelegenheid in Nederland loopt niet verder terug, maar is wel aan het veranderen. Er is vraag naar werknemers met een hoog opleidingsniveau en naar goed opgeleide vakmensen. Wie daar niet aan kan voldoen, loopt het risico structureel werkloos te blijven. Dat blijkt uit de Arbeidsmarktanalyse 2011 van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

Het aantal werklozen lijkt steeds minder samen te hangen met schommelingen in de conjunctuur. Economische groei betekent niet meer automatisch groei van de werkgelegenheid voor iedereen. Werkloosheid kan een structureel probleem worden voor delen van de beroepsbevolking, met name laaggeschoolden en ouderen.

Problemen
De RWI voorziet vooral problemen als de economie weer gaat groeien. Als werkgevers geen personeel kunnen vinden dat voldoende gekwalificeerd is, zou dat het economisch herstel kunnen afremmen met blijvende werkloosheid als gevolg.

Drieledig arbeidsmarktbeleid
RWI pleit voor een krachtig arbeidsmarktbeleid met drie thema's:

  • Participatie: Zorg ervoor dat iemand na verlies van zijn baan weer zo snel mogelijk aan de slag gaat, desnoods als tussenoplossing in een tijdelijke baan
  • Kwalificatie: Focus op hoogwaardige werkgelegenheid en brede, kwalitatief hoogwaardige opleidingen
  • Allocatie: Zorg ervoor dat mensen met de arbeidsmarkt meebewegen: daar waar banen verdwijnen, moeten mensen bereid zijn over te stappen naar daar waar banen ontstaan.
460