3 juli 2014

26 jan 12 - Persbericht POA jaarplan 2012

Vooral het percentage vrouwen met een betaalde baan ligt lager dan het landelijk gemiddelde. De Noord-Veluwe kenmerkt zich ook door een relatief laag opleidingsniveau. Daar liggen de uitdagingen voor het regionaal arbeidsmarktbeleid in 2012.

Op initiatief van VNO-NCW, ROC Landstede en Regio Noord-Veluwe is in 2006 het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Noord-Veluwe (POA) opgericht. Het POA is gekoppeld aan het Sociaal Economisch Overleg Noord-Veluwe. Dit overleg bepaalde eind 2009 in de eerste nota Regionaal Arbeidsmarktbeleid dat de samenwerking in concrete initiatieven tussen ondernemers, overheid en onderwijs zeer kansrijk is. Het POA zorgt voor de afstemming en ondersteuning van initiatieven die de regionale arbeidsmarkt positief beinvloeden.

Jaarplan 2012
In 2012 gaat het POA door met het verbeteren van de afstemming tussen werkgevers, onderwijs en overheid. De initiatieven richten zich op de verhoging van het opleidingsniveau van de beroepsbevolking en de personeelsbehoefte van werkgevers. In het jaarplan 2012 concludeert POA dat de lagere deelname aan het arbeidsproces van de potentiele beroepsbevolking op termijn economisch voordeel op kan leveren. Als de regionale arbeidsmarkt met krimp te maken krijgt, is het aanbod van potentiele werknemers immers groot. Dan is het wel van belang dat hun kennis en vaardigheden aansluiten bij de vraag van de werkgevers. Voor de benadering van de werkgevers is Veluwe Werkportaal verantwoordelijk: door werkgevers opgericht om de arbeidsmobiliteit van werknemers te vergroten. Het POA wil in 2012 dit werkgeversloket verder versterken.

Arbeidsmarktgesprekken
Het POA zorgt ervoor dat informatie over de arbeidsmarkt die specifiek voor de Noord-Veluwe geldt, toegankelijk is. Om de betrokkenheid van individuele werkgevers en gemeentebestuurders bij de regionale arbeidsmarkt te vergroten organiseert het POA in 2012 arbeidsmarktgesprekken. Tijdens deze gesprekken wisselen directeuren van grotere bedrijven en wethouders Economische en Sociale Zaken hun ideeen voor een gezonde arbeidsmarkt uit.

Concrete projecten
Het POA blijft in 2012 projecten en initiatieven ondersteunen die gericht zijn op de sectoren zorg en techniek. In alle sectoren van de arbeidsmarkt stimuleert het POA initiatieven om werknemers op te leiden en verder te ontwikkelen. Een betere afstemming tussen werkgevers en onderwijs krijgt bijvoorbeeld vorm door gezamenlijke stageopdrachten van bedrijven en de inzet van oud-leerlingen. Het POA zal in 2012 ook betrokken zijn bij de regionale voorbereiding van de invoering van de Wet Werken naar Vermogen.

Voor meer informatie over het Jaarplan 2012 van het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Noord-Veluwe (POA) kunt u contact opnemen met Gerrit Marskamp, projectleider economische impuls, Regio Noord-Veluwe, telefoon 0341 474 436 of e-mail gmarskamp@regionoordveluwe.nl.

460