3 juli 2014

6 jun 11 - Dreigend tekort aan arbeidskrachten voor de Noord-Veluwe

In de komende jaren stijgt de beroepsbevolking nog iets, maar vergrijst wel. Het aandeel van de werkenden van 45 tot 65 jaar stijgt met ruim 9% naar 44% in 2015. Op de iets langere termijn hebben we te maken met uitstroom van deze grote groep. Dit betekent een daling van de beroepsbevolking en verlies van kennis en ervaring. Het is van belang om deze verwachte krapte op de arbeidsmarkt op te vangen. Positief is dat het opleidingsniveau van de Noord-Veluwse beroepsbevolking de laatste vijf jaar is gestegen. Dit wordt gezien als een succes van het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt, waarin overheden, onderwijs en ondernemers samenwerken om het onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar te laten aansluiten.

De Noord-Veluwe kent nog steeds een bijzonder lage werkloosheid met 4,2%. Dit is aanmerkelijk lager dan de provincie Gelderland (5,9%) en Nederland (6,2%). Wel moet daarbij opgemerkt worden dat dit percentage voor de Noord-Veluwe oploopt, terwijl landelijk gezien de werkloosheid daalt. Opvallend is dat het werkloosheidspercentage in deze historische crisis nog steeds onder het niveau van 2007 ligt. Dit is opnieuw een signaal dat de arbeidsmarkt bij een aantrekkende economie erg krap zal worden.

Edwin Fafie, oud C&A topman en een van de sprekers tijdens deze ledenbijeenkomst van VNO-NCW Noord-Veluwe, gaf aan deze ontwikkelingen niet als probleem te zien. Werkgevers hebben voortdurend te maken met veranderende markten en omstandigheden. Het is alleen zaak om hier tijdig en verstandig op in te spelen.

460