3 juli 2014

7 mar 11 - Informatieblad actieplan jeugdwerkloosheid Noord-Veluwe

Een actieplan zorgt voor rechtstreekse verbindingen tussen werkgevers en werkloze jongeren. Het gaat daarbij nadrukkelijk om duurzame werkrelaties tussen een werkgever en een jongere en dus niet om projecten. De aloude meester-gezel gedachte vormt de inspiratie. Met deze aanpak krijgen dit jaar minimaal 70 en maximaal 90 jongeren een baan. Eventueel aangevuld met een op de praktijk gerichte opleiding en/of extra begeleiding.

Het actieplan jeugdwerkloosheid vormt een aanvulling op de al eerder in gang gezette en inmiddels succesvolle stimuleringsactiviteiten voor de regionale arbeidsmarkt. De uitvoering is mogelijk dankzij het kabinetsbesluit gericht op het voorkomen en verhelpen van werkloosheid, schooluitval en daarmee samenhangende problemen. De regering wil met het beter benutten van de mogelijkheden van verschillende regionale partijen voorkomen dat er - zoals in de jaren tachtig - een ‘verloren generatie’ ontstaat als gevolg van een economische crisis. In de nabije toekomst wordt de huidige generatie jongeren de motor van de arbeidsmarkt. Zeker ook omdat op de Noord-Veluwe de potentiële beroepsbevolking tot 2015 afneemt met ongeveer 2.300 personen. In de jaren daarna gaan de vergrijzing en ontgroening door.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het actieplan wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de regionale partners: werkgevers, onderwijs en gemeenten. De werkgevers werken samen binnen de werkgeversorganisatie VNO-NCW, de federatie van bedrijvenkringen Noord-Veluws Ondernemersoverleg (NVO). Regio Noord-Veluwe is het samenwerkingsverband van gemeenten. Verder zijn het UWV, ROC Landstede en RPA Regio Stedendriehoek bij de activiteit betrokken.

Veluwe Portaal

De uitvoering is bij samenwerkende werkgevers gelegd, zij hebben of creëren werk en bepalen wie ze hiervoor nodig hebben. Veluwe Portaal is de spil in deze aanpak. Het Veluwe Portaal is een door ondernemers opgerichte stichting die de uitwisseling van personeel verzorgt en als poortwachtercentrum fungeert om te voorkomen dat mensen een beroep moeten doen op een uitkering. In het kader van het actieplan jeugdwerkloosheid verzamelt Veluwe Portaal met een actieve werkgeversbenadering vacatures, presenteert aan werkgevers de profielen van kandidaten en brengt de werkgever rechtstreeks in contact met de jonge werkzoekende.

Steuntje in de rug

De zes gemeenten in het werkgebied van Werkplein Werkwereld Veluwerand telden op 31 december 2010 samen 425 niet-werkende jonge werkzoekenden. Het actieplan richt zich op de jongeren die een steuntje in de rug nodig hebben om een baan te vinden die past bij hun mogelijkheden. Werkgevers kunnen rekenen op een voucher ter waarde van € 2.500 als zij een van deze jongeren een baan bezorgen. Deze voucher bewees al eerder een uitstekende stimulans te zijn. Tot 1 december 2010 kregen 85 jongeren in de regio mede hierdoor een arbeidsplek.

Opleiding en begeleiding

Wanneer de desbetreffende jongere niet over een startkwalificatie beschikt, krijgt hij of zij een op de praktijk gerichte cursus of opleiding aangeboden. Hiervoor is voor twintig jongeren € 2.000 per persoon beschikbaar. Voor nog eens twintig jongeren is € 3.000 per persoon gereserveerd voor extra begeleiding. Die begeleiding wordt geregeld vanuit de desbetreffende gemeente.

Maatwerk

In vergelijking met grootstedelijke gebieden is de werkgelegenheid op de Noord-Veluwe meer verspreid. Er zijn tal van kleinschalige ondernemingen die gebaat zijn bij het maatwerk van het meester-gezel uitgangspunt en zich daar uitstekend voor lenen. Het actieplan loopt met directe verbindingen tussen werkgever en potentiële werknemer bovendien vooruit op de veranderende visie (en financiering) van de rijksoverheid op re-integratie.

460