3 juli 2014

8 nov 10 - Monitor Werkloosheid Noord-Veluwe 3e kwartaal 2010

Er is nog steeds een verbetering ten opzichte van het 1e kwartaal waar te nemen. Uitzondering is de licht stijgende werkloosheid in de leeftijdscategorie tot 27 jaar. De werkloosheid in de RNVplus gemeenten blijft relatief laag, het derde kwartaal van 2010 is afgesloten met een werkloosheid van 3,9%. Dit is nog steeds een laag ten opzichte van het landelijke niveau (6,7 %).

Effecten voor de arbeidsmarkt op korte termijn

De gevolgen van de recessie voor de arbeidsmarkt op de Noord-Veluwe blijven relatief beperkt, maar er is nog geen sprake van een echte verbetering. Wel blijven er moeilijk vervulbare vacatures. Als de marktsectoren profiteren van de aantrekkende economie gecombineerd met de gevolgen van vergrijzing en ontgroening zal de vraag naar personeel weer toenemen.

Voorlopig zit het herstel van de vacaturemarkt vooral in vervangingsvraag. Dit betekent dat ook in sectoren met teruglopende werkgelegenheid als landbouw, industrie en bouw vacatures ontstaan. Dit tempert de werkloosheid in die sectoren. In 2011 wordt in diverse marktsectoren weer enige uitbreidingsvraag verwacht.

Effecten voor de arbeidsmarkt op lange termijn

Conjuncturele ontwikkelingen zorgen voor tijdelijke discrepanties op de arbeidsmarkt. Structureel zorgt de verschuiving naar dienstverlening en het verschijnsel van upgrading tot meer vraag naar middelbaar en hoger opgeleiden. Het aandeel lager opgeleiden is op de Noord-Veluwe hoger dan gemiddeld. Van de niet-werkende werkzoekenden is een groot deel laag opgeleid. De krapte op de arbeidsmarkt van een paar jaar geleden kan bij doorzetten van de economische groei en de voortgaande vergrijzing snel terugkeren. De relatief lage werkloosheid op de Noord-Veluwe is daar mogelijk al een voorbode van.

De arbeidsmarkt biedt de komende jaren meer kansen, maar niet in gelijke mate voor alle groepen. Voor een betere aansluiting is meer flexibiliteit tussen verschillende branches en sectoren nodig. Voor deze flexibiliteit zijn extra inspanningen nodig om de mensen met de juiste kwalificaties beschikbaar te hebben voor de arbeidsmarkt. Gerichte acties kunnen er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen ook die met een grote afstand tot de arbeidsmarkt participeren.

460