Linnaeus

Linnaeus beeld Circle of life
12 mei 2016

Diamant omarmt Linnaeus onderscheiding

De Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, kortweg De Maatschappij, is een onafhankelijk netwerk voor ondernemende mensen uit overheid, bedrijven en kennisinstellingen. De vereniging bestaat al bijna 240 jaar en heeft ruim 2500 leden in 26 lokale departementen. Koning Willem Alexander is de beschermheer.
De Maatschappij inspireert om verder te denken dan het eigen vakgebied en eigenbelang, denkt mee over maatschappelijke en economische vraagstukken en neemt initiatieven die bijdragen aan vernieuwing en een sterke, ondernemende samenleving.

Linnaeus
De onderscheiding draagt de naam van Carl Linnaeus, Zweeds arts, plantkundige, zoöloog en geoloog. Hij promoveerde op 23 juni 1735 tot doctor in de geneeskunde aan de Universiteit van Harderwijk. De hele procedure nam zes dagen in beslag, waarvan drie voor het drukken van het proefschrift.
Hij publiceerde verder de eerste druk van Systema naturae. In dit werk paste hij een nog nooit eerder toegepaste systematische manier van classificeren van de drie natuurrijken mineralen, planten en dieren toe wat hem uiteindelijk beroemd maakte.

Beeld
De gehuldigde ontvangt naast de oorkonde ook het beeld van de Linnaeus onderscheiding; de Circle of Life van de kunstenares Monique Spapens. Het ontwerp van de Circle of Life is een drie dimensionale weergave van een tweetal perspectieven waarop je een object kunt bekijken.
De sokkel staat voor het leven en de basis die Linnaeus gebruikte binnen zijn taxonomie (classificatie van al het leven op aarde). Deze is onder te verdelen in acht rangen (de acht bollen): Domein, Rijk, Stam, Klasse, Orde, Familie, Geslacht, Soort en zijn via een cirkel verbonden om de onderlinge samenhang te versterken.
Het tweede perspectief staat voor de maatschappij/organisatie en is een verwijzing naar de uitreikende organisatie.  De bollen vertegenwoordigen mensen en middelen die door samen te werken de cirkel en organisatie vormen. Samenwerking van organisaties is het fundament (de sokkel) van onze gemeenschap.

Wilt u meer weten over De Maatschappij en de Linnaeus onderscheiding?
Mail dan naar: nwveluwe@de-maatschappij.info.

460