Fieldlab Robotica

Foto Innovatie van banner
15 januari 2016

Fieldlab 'Robotica' in voorbereiding

Te weinig vakmensen
Mosterd: “De belangrijkste reden om te werken aan deze opleidingsfaciliteit is dat we als BV Nederland gewoonweg niet zonder kunnen. Sterker nog, we lopen met kennis van robotica achter op het buitenland. En dat terwijl iedereen het over Smart Industry heeft. Zeker voor robotica in de verbindingstechniek zijn er nog veel te weinig vakmensen die daarmee kunnen omgaan. Dat geldt overigens ook voor andere branches waar robots worden toegepast. Zonder vakkennis van robotica missen Nederlandse bedrijven kansen door het gebrek aan bekwaam personeel. Het is daarom tijd om in actie te komen.”

Beroepskwalificaties
Waar moeten we aan denken bij het opzetten van een dergelijke opleiding? “Heel belangrijk bij elke technische opleiding is dat iedereen snapt wat de opleiding inhoudt, de zogeheten ‘beroepskwalificatie’. De waarde van een beroepskwalificatie is dat een personeelschef exact weet wat een gediplomeerde in huis heeft. Maar ook docenten en studenten hebben daar veel belang bij. Beroepskwalificaties leggen vast welke praktische en theoretische kennis een student dient te verwerven. En dat natuurlijk vanaf starters- tot en met hbo-niveau. Op zich is het niet nieuw – het hele onderwijs werkt daarmee – maar dit moet voor de roboticaopleidingen wel worden ontwikkeld.”

Is al bekend wie deze beroepskwalificaties gaat ontwikkelen? “Vaste partners van Opleidingsfaciliteit Industriële Robotica zijn Windesheim en Landstede. Dit zijn organisaties met veel kennis en passie voor opleiden. Samen met deze organisaties en andere kennisdragers zullen we de beroepskwalificaties Robotica vaststellen. En net als wij zijn ook zij allemaal overtuigd van nut en noodzaak van dit nieuwe opleidingstraject. Deze activiteiten zullen we in een stichting onderbrengen.”

Lees het volledige artikel hier.

460