Indruk

Bedrijfsbezoek AWL 3 feb
4 februari 2016

Gedeputeerden onder de indruk van doorzettingsvermogen Noord-Veluwe

Familiebedrijven en arbeidsmoraal ruggengraat van de regio
Tijdens een groepsgesprek bij Broekhuis Harderwijk nam een ruime vertegenwoordiging van het bedrijfsleven de kansen en uitdagingen van de regio met de gedeputeerden door. Er werd benadrukt dat de hoge arbeidsmoraal een pluspunt van de Noord-Veluwe is. Samen met de aanwezigheid van veel sterke familiebedrijven. Als minpunt geldt de bescheidenheid van de Noord-Veluwenaar. Daardoor staan de schitterende facetten van de regio nog te weinig in de schijnwerpers.

Kansen en uitdagingen
De kansen van het gebied liggen onder meer bij de toekomstige uitbreiding van Luchthaven Lelystad en bij innovaties met de nadruk op duurzaamheid. De Diamant opent op korte termijn een permanent ingericht innovatiecentrum, waar bedrijven, scholen en talenten hun kennis gaan delen.
Als uitdagingen werden de verbetering van de doorstroming van de A28 genoemd en de versterking van de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Die samenwerking krijgt binnenkort een impuls wanner er op initiatief van ondernemers opleidingen starten voor robotica, domotica en BIM (Bouw Informatie Model).

Een ander gespreksonderwerp was de arbeidsmarkt. Hoewel de werkloosheid op de Noord-Veluwe onder het landelijk gemiddelde ligt, staan er toch veel mensen langs de kant. De fors afgenomen werkgelegenheid in de zorg vereist de nodige inspanningen op het gebied van bijscholing en omscholing.

Maatschappelijke betrokkenheid
Na een bezoek aan AWL-Techniek in Harderwijk met een presentatie over het High Tech bedrijf en over domotica, maakten de gedeputeerden een busrit via Nunspeet naar Oldebroek. Onderweg maakten ze kennis met de bijzondere betekenis van de regio voor de productie van racefietsen, e-bikes en andere rijwielen.
Bij ATB-vereniging Oldebroek luisterden ze naar een toelichting over de keuze voor de profielen waarmee de regiogemeenten zich nadrukkelijker naar buiten toe presenteren. Zo koos bijvoorbeeld Ermelo voor Buitenleven, Nunspeet voor Uit de Kunst en Oldebroek voor Natuurkracht. Dit laatste profiel staat volgens René Post (voorzitter Stichting Natuurkracht) voor sport voor bikkels, evenementen en veelzijdigheid. “Het staat ook voor de maatschappelijke betrokkenheid van het bedrijfsleven en de inwoners. Een mooi voorbeeld is ons ATB-parcours. Dit is in nauwe samenwerking tussen vrijwilligers, ondernemers en de gemeente aangelegd. De vereniging ontvangt subsidie en de vrijwilligers zorgen ‘in ruil daarvoor’ voor het bosonderhoud en het opruimen van zwerfafval.”
Vervolgens trok Wilfred van Werven (directeur van infra- en recyclebedrijf Van Werven) vergelijkingen tussen topsport en ondernemen en gaf wethouder Jan van der Heeden uitleg over de ontwikkelingen van bedrijvenpark H2O op het grondgebied van zowel zijn gemeente Hattem, als van Heerde en Oldebroek.

Kennisbundeling
Na afloop zei gedeputeerde Bea Schouten dat ze onder de indruk was van het getoonde doorzettingsvermogen. “De verwijzing naar jongens en meisjes met een boerenachtergrond die van aanpakken weten, kwam vandaag meerdere malen terug. Dat is waarschijnlijk ook typerend voor dit gebied.”
Gedeputeerde Michiel Scheffer zag het bezoek eerder op de dag al in breder perspectief. “Het woord verbinden staat vandaag centraal. Daarom is het ook goed om te kijken welke gemeenschappelijke kenmerken er zijn met andere gebieden. De aard van de economie is hier niet veel anders dan bijvoorbeeld in de Achterhoek. Dat nodigt uit om ernaar te streven om door kennisbundeling elkaar sterker te maken. Niet alleen binnen de Noord-Veluwe, maar ook met omliggende regio’s.”  

460