Gezondheidszorg

Innovatiehuis De Diamant
26 mei 2016

Gezondheidszorg: een veelbelovende innovatiesector

Er zijn initiatieven die zich bezighouden met telemedicine. Hierbij wordt telecommunicatie en informatietechnologie ingezet om op afstand klinische zorg te Verder is er een groot aantal startups zich op tools voor zelfmanagement, waarbij patiënten op eigen initiatief en gelegenheid diagnose en behandeling in gang kunnen zetten.

Ondanks de groeiende activiteit, toont de marktanalyse aan dat er een aantal bottlenecks zijn die de groei belemmeren. Zo slagen digitale zorgstartups er bijvoorbeeld maar in beperkte mate in om geld op te halen bij durfkapitalisten. Ook zijn de initiatieven die zij ontplooien nog voornamelijk lokaal gericht. Bovendien speelt mee dat er weinig transparantie is in de markt, waardoor het matching process kampt met een lage volwassenheid en het voor aanbieders van zorg lastig is om te bepalen welke technologieën duurzaam toegevoegde waarde kunnen leveren. “We zien dat aanbieders in veel gevallen de effectiviteit van de ontwikkelde technologie vaak nog niet hebben onderzocht.”  De onderzoekers  concluderen dat in sommige gevallen zorginstellingen veelal onvoldoende financiële prikkels hebben om nieuwe werkwijzen uit te testen, die de zorg goedkoper en beter kunnen maken.

Daarnaast speelt binnen de sector de zogenaamde ‘slow mover heritage’ een rol. “De zorgsector is van origine niet gewend om innovaties snel te omarmen. In de afgelopen tien jaar is de zorgsector voor veel startups dan ook een golfbreker gebleken en lange tijd als een onaantrekkelijke sector beschouwd.” Daar komt nu echter verandering in. “De Nederlandse consument is dan ook klaar om nieuwe toepassingen te omarmen. Deze veranderingsbereidheid zal bij de zorgaanbieders de druk opvoeren om hun diensten uit te breiden en te digitaliseren”, zegt Horn.

Bron

460