SBS Innovations (’t Harde) is finalist

Wie wint de Veluwse Innovatieprijs 2017?

De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. Tijdens de feestelijke finaleavond op donderdag 30 november in Veluvine in Nunspeet wordt de winnaar bekend gemaakt. SBS Innovations is een van de drie genomineerden.

De Innovatieprijs is een initiatief van De Diamant van Midden-Nederland. Het samenwerkingsverband van ondernemers op de Noord-Veluwe en in Zeewolde. Met deze prijs wil De Diamant vernieuwend ondernemerschap en vooruitstrevende bedrijvigheid stimuleren. De jury heeft uit de vele inzendingen drie genomineerden gekozen.

Mensenlevens redden
De hoofdletters van SBS Innovations verwijzen naar de achternamen van de initiatiefnemers Erik Schouls, Gerrit Bisschop en Arie Schuurkamp. Zij hebben als missie om onderscheidend te zijn door mensenlevens te redden. Hun eerste product is een detector van koolmonoxide. Naar aanleiding van het zoveelste tragische ongeluk met dit zeer giftige gas vroegen ze zich waarom er nog geen technische oplossing is om de risico’s aanzienlijk te verkleinen.

Detector schakelt cv-ketel uit
Koolmonoxidemelders bestaan al langer, maar zij voegden er een uiterst belangrijke functie aan toe. De detector van SBS Innovations schakelt direct en automatisch de cv-ketel uit als er koolmonoxide ontstaat. Eigenlijk tot hun verbazing had nooit iemand dat eerder bedacht. Het resultaat is - na een lange periode van patentprocedures, veiligheidstesten en toetsing aan richtlijnen – de ‘CO-Switch’. De detector vindt op korte termijn zijn weg naar tal van huishoudens via onder meer groothandels voor loodgieters en installateurs. De bedenkers koesteren de ambitie om nog veel meer veiligheidsproducten te laten volgen.

Duurzaam
Bij de ontwikkeling van de ‘CO-Switch’ is voortdurend rekening gehouden met duurzaamheid. “De detector heeft een verwachte levensduur van tien jaar. Zo goed als alle onderdelen en materialen zijn daarna recyclebaar,” legt Gerrit Bisschop uit. “Daarnaast verbruikt het product zeer weinig energie. Bij het assembleren, verpakken en andere werkzaamheden willen we zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking inschakelen. En we willen voornamelijk samenwerken met partners in deze regio.”   

 

Wie wint de Veluwse Innovatieprijs 2017? De RuwBouw Groep (Harderwijk), Jan Kuipers (Nunspeet) of SBS Innovations (’t Harde)? Het woord is op 30 november aan de jury. Op de finaleavond in Veluvine in Nunspeet wordt tevens de ‘Willie Wortel Award’ voor het beste innovatie idee van mbo- of hbo-studenten uitgereikt. Het publiek bepaalt welke pitch het meest inspirerend is. Klik hier voor uw aanmelding om de finaleavond van de Veluwse Innovatieprijs bij te wonen.
 

513